Tarih: 09.06.2022 13:42

Sağlık Eczanesi Sahibi Burak Beşir, ‘TALEP ARTTIKÇA İLACA ULAŞMAK ZORLAŞTI’

Facebook Twitter Linked-in

Sağlık Eczanesi’nin yeni sahibi Burak Beşir ilaç piyasası ve şu anda piyasa da bulunmayan ilaçlar konusunda bilgi verdi. Eczacı Beşir yaptığı açıklamada, atan maliyetler ve kur farkından dolayı birçok kalem ilaçta sıkıntı yaşadıklarını ifade etti.

‘İlaç Firmaları kendi ürettikleri mala bir değer biçemiyor’

31 Ocak’ta 46 yıllık geçmişi olan Hilmi Çolakçı’dan Sağlık Eczanesini devralarak hizmet vermeye devam ettiğini ifade eden Sağlık Eczanesi Sahibi Burak Beşir ilaç piyasası hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Beşir, yaptığı açıklamada şunları belirtti: ‘İlaç fiyatları ve ilaçların piyasada olmaması durumunu şu şekilde açıklayabilirim; Türkiye’de şu anda ilaç fiyatlarını belirleyen yetkili kurum Sağlık Bakanlığı’dır. Yani ilaç üretici firmaları kendi ürettikleri mala bir değer biçemiyorlar maalesef. Bu fiyatı Sağlık Bakanlığı beliriyor. Çünkü Türkiye’deki Sosyal Güvenlik Sisteminden ötürü bütün vatandaşlar sigorta kapsamında olduğundan dolayı, Türkiye’de ilaçların en büyük alıcısı Sosyal Güvenlik Kurumu ve bu sebeple Sosyal Güvenlik Kurumu en büyük alıcı bensem fiyatları da ben belirlerim mantığı içerisinde bir politika izliyor.’

‘İlaç fiyatlarına yansıtılan zam oranları yetersiz kalmakta’

Beşir, açıklamalarının devamında, ‘Son 2-3 yıldır ülkemizde yaşanan ekonomik sıkıntılar göz önünde bulundurulduğunda ilaç fiyatlarına yansıtılan zam oranları yetersiz kalmakta. İlaç firmaları da yapılan zamlar yetersiz olduğundan ötürü, maliyetlerini karşılamadığından bazı kalem ilaçların üretimini yavaşlatmaktan veya zam gelene kadar piyasaya sürmekten imtina etmektedirler. En son duyduğum bir haber bundan 2-3 ay önce piyasada olmayan bir mide şurubu vardı. Özellikle benzin fiyatlarının çok aşırı artmasından ötürü Türkiye’nin uzak illerine, Doğu bölgelerindeki illere sevkiyat maliyetlerinin ilacın satış tutarlarından çok çok daha fazla olduğu anlaşılmış ve Ankara’nın doğusundaki illere bir kamyon, bir tır ilacı sevk etmekten imtina etmekte. Hem ilaç depoları hem ilaç firmaları. Yani genelde fabrikalar Batı Marmara çevresinde toplanmıştır Türkiye’de. Tekirdağ, İstanbul, Kocaeli bu bölgelerde üretim yapılıyor ve ecza depolarına  dağıtımı da depoların kendi Lojistik imkanlarıyla sağlanıyor. Şimdi benzin ve mazot fiyatlarının aşırı artmasından ötürü, atıyorum Erzurum’daki depolarına, şubelerine ecza depoları bu ilacı nakletmek istemiyorlar.’ ifadelerine yer verdi.

‘Haklı olarak firmalar fiyat güncellemesi istiyor’

‘Çünkü şurup olduğundan ötürü büyük bir hacimli ve fiyatları çok uygun. Yani bir kamyon malın Erzurum’a nakliyesi o kamyondaki malın değerinin çok çok üzerinde.’ diyen Beşir, ‘Mesela ilaçların yok olmasından, piyasada bulunamamasının sebeplerinden bir tanesi bu. Diğer sebep kutu başı maliyetlerini artışı diyebiliriz. Ambalaj fiyatları özellikle cam şişe fiyatları inanılmaz derecede arttığından ötürü, yani bir çocuk şurubunun fiyatı 35-40 lira satış fiyatı, firmadan bize gelişi 25 lira civarında ama bir cam şişe tek başına zaten 15 lira. Yani fiyatları bu şekilde olunca firmalar da dolaylı olarak ne bunu üretmeye yanaşıyor, ne nakliyesine yanaşıyor. Yani fiyat güncellemesi istiyorlar haklı olarak. Şubat ayında bir zam geldi. %37.43 oranında bir kur güncellemesi yapıldı ama yani günümüzde Euro şu anda 17-18 Belki de 19 seviyesinde takip edemiyoruz artık ama devletin belirlediği kur 1 Euro değeri 4.5786 TL’den 6,2925 TL’ye yükseltildi. Yani kur Reel’in çok altında kalmış durumda Döviz Kuru. Onun dışında dediğim gibi Şubat ayında bir zam geldi %37.43 oranında ama bu esasında geçen sene gelmesi gereken bir zamdı. Normal tüketim malzemelerini %100, %200, hatta akaryakıtla elektriği düşündüğümüzde daha yüksek oranlarda zam gelmişken, ilaca gelen %37.43 oranındaki zam hiçbir şekilde gerçeği yansıtmıyor.’

‘Her gruptan ilaçta şu anda sıkıntı yaşıyoruz’

Sağlık Eczanesi Sahibi Burak Beşir, ‘Şöyle ki büyük fabrikaların en büyük tüketim kalemlerinden bir tanesi elektrik. Yani ilaç üreten büyük cihazlar, karışım makinaları, sterilizasyon cihazları, kalite kontrol cihazları hepsi elektrikle çalışıyor ve çok yüksek miktarda elektrik çekiyor bu fabrikalar. Elektrik fiyatlarında ne kadar yükseldi malum günümüzde. Dolayısıyla artık 7/24 çalışan fabrikalar yarı zamanla çalışmaya, hatta çeyrek zamanla çalışmaya dönen fabrikalar bile var. Çünkü ürettikleri materyalin sonunda elde edecekleri gelir giderlerin hiçbir şekilde karşılamıyor. Eş değeri olan ilaçlar var piyasada yok olan şu anda, ulaşamadığımız İthal ilaçlar var, onların yerli muadilleri de var. Ancak İthal ilaçlar piyasadan kaybolunca vatandaş bu ilaçlara ulaşamadığından ötürü yerli ilaca hiç hesapta olmayan aşırı bir talep oluştu. Dolayısıyla firmalar üretim planlarken yıllık istatistiklerini göz önünde bulundurarak üretim yapıyorlar. İthal ilaçların yok olacağını göz önünde bulundurmadıklarından ötürü yerli muadili İlaçlara da bir anda taleplerin artmasından ötürü piyasada ulaşılamaz hale geldi. Genel olarak sorun bu, yani esasında maliyetlerin artması ve üretici firmaların kendi mallarına satış değeri biçememeleri. Yani bu değeri biçen yetkili kurumu Sağlık Bakanlığı olması sebebiyle ilaçlar şu anda yok. Yani vatandaşlarımız kendileri için hayati öneme sahip olan birçok ilaca ulaşmakta zorluk çekiyorlar. Her gruptan ilaçta şu anda sıkıntı yaşıyoruz.  Yani basit soğuk algınlığı ilaçlarından ishal ilaçlarına tansiyon ilaçlarından şeker ilaçlarına her gruptan ilaçları yoklar yaşıyoruz. Daha önceden bu şekilde değil de yine ara ara ilaç yokları yaşıyorduk sektör olarak ama bu genelde İthal ilaçlarda yaşanan bir yokluktu’ dedi.

‘Yerli ilaç firmaları çok zor durumda’

Beşir, son olarak, ‘Devletin, Sağlık Bakanlığı’nın ucuz ilaç fiyat politikası sebebiyle bazı ithal firmalar, “Bu fiyata ben Türkiye piyasasına İlacımı vermem” diyerek bir set çektiğinden ötürü yoklar yaşıyorduk. Ancak bu yoklar bizi çok etkilemiyordu. Çünkü bu sayede yerli ilaç sanayide gelişmiş oldu. Yani yurt dışına bağlılığımız azaldı, yabancı firmalar Türkiye piyasasından çekildikçe bunların boşluğunu yerli firmalar yerli ilaç firmaları doldurmaya başladı ama şu anda durum öyle bir aşamaya geldi ki İthal ilaç firmalarının birçoğu zaten yok artık Türkiye piyasasında, fiyatlar giderlerini karşılamadığı için yerli ilaç firmaları da çok zor durumda. Tolere edilebilir bir seviyede değil. Bu durum bizden çok vatandaşlarımızı etkiliyor. Bir ilacı günde 5 kişi soruyor var mı diye Bütün Türkiye’de olmadığını biliyoruz. Hiçbir ilacın alternatifi yoktur diyemem eğer hasta alternatifini kullanmak istediğinde birebir aynısı olmasa da aynı etkiyi gösterecek, yakın önerilerde bulunabiliyoruz hastalarımıza. Kimi hastamız bunu kabul ediyorlar, kimisi kabul etmiyor, Kimisi hekimine danışmak istiyor,  Kimisi aramaya devam ediyor. Sadece enerji kaybı yaşıyoruz. Onun dışında vatandaşlarımızın tedavi alamamaları bizi üzüyor. Yoksa maddi açıdan bizi etkileyen çok bir durum yok. Çünkü biz satamıyorsak kimse satamıyor zaten o ilaç olmadığı için şu anda piyasada bir sıkıntı yaşıyoruz’ diyerek ilaç piyasasında yaşanılan zorluklar hakkında önemli bilgiler verdi.

Haber: Serap DURUKAN




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —