Tarih: 01.10.2020 12:43

SANAT, HAYATIN TAM İÇİNDE HEM DE OFİS’TE

Facebook Twitter Linked-in

SANAT, HAYATIN TAM İÇİNDE HEM DE OFİS’TE

10. Yılında 44. Sergilerini Sanat Severlerle Buluşturuyor

Kandemir Sigortanın sahibi Ercan Kandemir’in sanata ev sahipliği yaptığı proje Ofiste Sanat, 2010 yılından itibaren görsel sanatlar alanında birbirinden değerli sanatçıların eserleriyle sanat severleri buluşturmaya devam ediyor. 

Projenin Sanat Danışmanlığını, Nalan Kumlalı Atahan yürütüyor

Ofiste sanatın hedefi;  sanatı hayatın içerisine taşıma çabası, aynı zamanda günlük hayat mücadelesi içinde, sergileri izlemek için vakit ayıramayan sanat severleri, alışılmışın dışında bir ortamda buluşturmaktır. Sanat eserleri, ofis ortamında sergileniyor.  Bu nedenle projenin adı; “Ofis’te Sanat’’.  “Ofis’te Sanat’ Sergileri sanat galerileri gibi herkesin gezebileceği bir mekan olma özelliği taşıyor.

DOÇENT SAFİYE BAŞAR “RASTLANTI”

“Ofis’te Sanat 45’’ 1-17 Ekim2020 tarihleri arasında; Kocaeli Universitesi Güzel Sanatlar  Fakültesi Akademisyenlerinden Doçent Safiye Başar’ın eserlerinden oluşan “RASTLANTI”  Sergisi İzmit’li Sanatseverler ile buluşuyor. SafiyeBaşar’ın “Rastlantı” 1-17 Ekim 2020  Rastlantı bilim, felsefe ve sanatın ortak kavramlarından biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Geçtiğimiz yüzyılın ilk yarısında, ünlü fizikçi Einstein, “tanrı zar atmaz” diyerek, gerçeklikte rastlantı ve belirsizliğe yer olmadığına vurgu yaparken; dönemin sanatçıları rastlantı ya dayalı gerçekliğin izlerini sürmeye girişmişlerdir. Önceleri Dada ve soyut dışa vurumcu sanatçıların çalışmaların da ortaya çıkan rastlantısal önermeler, günümüze degerek kavramsal, gerekse formalist çalışmalar, dayatıcı bir unsur olarak sıklıkla kullanılmaktadır.

SafiyeBaşar’ın “Rastlantı” adlı seramik sergisi,öngörülemeyeni, tesadüfleri estetik bir unsur olarak merkeze alan çalışmalardan oluşmaktadır. Özellikle uzak doğuya özgü seramik pişirim sürecinde, değişen atmosfer etkileriyle seramik yüzeyde ortaya çıkan rastlantısal lekeler, renkler, çizgiler, çatlak ve yarıklar Başar’ın çalışmalarında plastik bir unsur olarak belirmektedir. Sanatçı, içinden geçtiğimiz kaotik dönemde duyusal deneyimi öncelediği çalışmalarında “rastlantılar, kırılgan bir yüzeyi ve bizi nasıl dönüştürür?” sorusunun peşinden gitmektedir.

SafiyeBaşar

Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nden 1992 yılında mezun olan Safiye Başar, halen Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü’nde Doçent olarak görev yapmaktadır. Akademik çalışmalarının yanında sanatsal çalışmalarda sürdüren Başar’ın yedi kişisel ve çok sayıda ulusal ve uluslararası düzeyde karma sergileri bulunmaktadır. Erken dönem çalışmalarında Anadolu ve Mezopotamya mitolojisine ait kavramlar üzerinde duran Başar, bir dönem yaşadığı coğrafyanın fiziksel dokusundan yararlandığı, seramik heykellerinde kutsal su, kutsal dağ gibi kavramları ele almıştır. Son dönem çalışmalarında ise kadın, çevre ve endüstriyel miras eksenli toplumsal sorunlar öne çıkmaktadır. Başar, ‘‘Kadına Dair’’ çalışma dizisinde Anadolu coğrafyasında yaşayan tüm kadınların ortak sorunlarına, seramik malzemenin dili üzerinde işaret eder. ‘‘Hakikati Aralamak’’ serisinde ise erken cumhuriyet dönemi girişimi olan,Yarımca Porselen Fabrikası kalıntıları üzerinden bir toplumsal bellek okuması gerçekleştirir. Sanatsal ifade alanını seramik malzemenin fiziksel özellikleri ve tarihsel bağlamıyla oynayarak güçlendirmeye, genişletmeye çalışır. Başar’ın, seramik heykelleri yanında, seramik malzemenin dilini video ile birleştirdiği çalışmaları, hazır nesne kullandığı düzenlemeleri de bulunmaktadır.

Pandemi nedeniyle açılış kokteyli gerçekleştirilmeyecek olansergi 1-17 Ekim 2020 tarihleri arasında Kandemir Sigorta bünyesinde bulunan OfisteSanat’ta izlenebilir.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —