Tarih: 11.01.2021 13:59

SAVDES-SEN Kocaeli Şube Başkanı Özhan İmre “YAMALIKLI BOHÇADAN KURTULALIM”

Facebook Twitter Linked-in

SAVDES-SEN Kocaeli Şube Başkanı Özhan İmre

“YAMALIKLI BOHÇADAN KURTULALIM”

Savunma ve Güvenlik Destek Hizmetleri Sendikası (SAVDES-SEN) Kocaeli Şube Başkanı Özhan İmre 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile ilgili sorunları gündeme getirerek “Yamalıklı bohçadan kurtulalım” dedi.

“Devlet Memurları Kanununun yeniden düzenlenmesi gerekmektedir”

SAVDES-SEN Kocaeli Şube Başkanı Özhan İmre yaptığı açıklamada, “ Günümüzdeki toplumsal, siyasal, ekonomik ve teknolojik alanlardaki gelişmeler tüm dünyayı etkisi altına almış, Türkiye’miz de bu süreçte dünyada söz sahibi, güçlü ve lider bir ülke haline gelmiştir.  Ancak, çağdaş kamu yönetimi anlayışının hakim olması gereken 2021 yılı Türkiye’sinde, kamu hizmetlerinin 1965 yılı şartlarında düzenlenmiş ve yüz yirmiden fazla değişikliğe uğrayarak adeta yamalıklı bohçaya dönmüş 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile görülmeye çalışılması gerçekten vahim bir durumdur. Açık, şeffaf, etkin, üretken, esnek ve dinamik bir kamu yönetimi ve hizmeti için,  Devlet Memurları Kanununun komple değiştirilerek ivedilikle çağın şartlarına uygun olarak yeniden düzenlenmesi gerekmektedir” dedi.

Ayırımcılığa son

Sözlerine devam eden İmre, “Eğitim durumlarına ve unvanlarına bakılarak sınıflara ayrılmış devlet memurlarını, 232 ve 233’üncü maddeler olduğu gibi bir de görev yapılan kurumlara göre ayrıştırılması, bazı muafiyet ve sorumluluklar yüklenmesi çağdaş kamu yönetimi anlayışına uygun düşmemektedir.

YHS dert küpü

Aynı şekilde, 1965 yılı şartlarındaki sanatına ve eğitim düzeyine bakılarak oluşturulmuş “Yardımcı Hizmetler Sınıfı” artık çağ dışı kalmış, bu sınıf için tanımlanmış birçok görev hizmet alımı suretiyle taşeron firma personeli tarafından yapılmaya başlanmış, ayrıca bu sınıftaki personelin büyük çoğunluğu lisans ve yüksek lisans dâhil birçok dalda üst öğrenim bitirdiği gibi 3795 sayılı Kanunda yapılan değişiklik ile teknisyen, tekniker ve mühendis gibi unvanlara sahip olmuşlardır. Bu kapsamda, çağdaş kamu yönetimi anlayışına göre çağdışı kalmış “Yardımcı Hizmetler Sınıfının” da tamamen kaldırılarak, personelin eğitim ve unvanlarına uygun Teknik Hizmetler Sınıfına veya Genel İdare Hizmetler Sınıfına geçirilmesi gerekmektedir.

Sözleşmeliye kadro verilmeli

Benzer şekilde, devlet memurlarının geleneksel statülerinde aşınmaya sebebiyet veren “sözleşmeli personel” uygulamasına son verilerek mevcut sözleşmeli personelin kadroya alınması, böylelikle personelin ücret, izin, lojman kullanımı gibi haklarında yaşanan mağduriyetlerin giderilmesi önemlidir.

Ek ödeme ve refah payı verilmeli

Ayrıca, devlet memurlarının ücretlerine performansa göre aylık ek ödeme ve yıllık refah payı verilmesinin düzenlenmesi devlet memurlarının yıllardır yaşadığı mağduriyeti bir nebze olsun giderecektir.

Sonuç olarak, 2021 yılı içerisinde Türkiye’mizin “657 sayılı Yamalıklı Bohçadan” kurtulması ve belirttiğim düzenleme ve değişikliklerin yapılması için ilgililere talimat verilmesi Sayın Cumhurbaşkanımızdan talebimiz ve beklentimizdir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur” dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —