Tarih: 16.03.2023 12:10

TÜKODER Gölcük Şube Sekreteri Muhterem Aslan, ‘TÜKETİCİ TÜKENDİ, SADECE ADI KALDI’

Facebook Twitter Linked-in

TÜKODER Gölcük Şube Sekreteri Muhterem Aslan,

‘TÜKETİCİ TÜKENDİ, SADECE ADI KALDI’

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Gölcük Şube Sekreteri Muhterem Aslan, 15 Mart Dünya Tüketici Hakları Günü münasebetiyle açıklamalarda bulundu.

‘Türkiye’de 83 Milyon vatandaşın hepsi Tüketicidir’

Aslan, yaptığı açıklamada, ‘Bugün 15 Mart. Dünya Tüketici Hakları Günü. Bugün sizlere; Tüketicilerin yaşam kalitesinin yükseldiğini, Evrensel Tüketici Haklarının ülkemizde karşılık bulduğunu,  hak ihlallerinin yapılmadığını, tüketicinin yeterli sağlıklı  gıdaya ulaşabildiğini, barınma sorunu yaşanmadığı, depremin kader olmadığını çürük binaların yapılmadığını yoksulluk ve açlık   diye bir sorun yaşamadığımızı anlatmak isterdik.Ama nafile her 15 Mart’ta ısrarla dile getirdiğimiz Söyleyecek tek bir sözümüz kaldı. Tüketiciyi, Tükettiniz! Türkiye’de 83 Milyon vatandaşın hepsi Tüketicidir. Ne yazık ki sadece ismi kaldı, kendisi tükendi. Bu yetmiyormuş gibi enkaz altında kaldı, yok oldu. Yüzyılın en büyük felaketlerinden birini yaşadık. Deprem bir kez daha açlık ve yoksulluk içinde yaşam mücadelesi veren tüketicileri vurmuştur.’

‘Artık kendi kendine yeten yedi ülkeden biri olmak istiyoruz’

Aslan, ‘Tüketicilerin sağlıklı, güvenilir ekonomik gıdaya ulaşım sorunu yaşamaktadır. Bu kriz her geçen gün büyümektedir. Deprem bu sorunu daha da tetiklemiştir. Merdiven altı gıda üretimleri, taklit ve tağşiş ürün satışları çoğalmış olup tüketici sağlığını ciddi tehlike altına almaktadır. Yaşanan her türlü krizin faturasının tüketiciye ödetilmesi artık alışkanlık haline gelmiştir. Marketler de her gün etiket değişir oldu, çarşı pazarda tezgahların yanından geçilmiyor. Zamlar geldikçe ÖTV ve KDV  artmakta olup tüketicinin tüketimden kaynaklı yükü de artmaktadır. Gıda fiyatlarının indirilmesi, sağlıklı gıdaya ulaşımın yolu ithalattan birkaç market baskınından geçmez. İflas eden tarım politikalarının değiştirilmesinden, betonlaştırılmaya çalışılan tarım arazilerinin çiftçinin kullanımına açılarak, küstürülen çiftçinin tarlaya dönmesinin teşvik edilmesi ve üretimden geçer. Artık, yedi ürün üreten değil, kendi kendine yeten yedi ülkeden biri olmak istiyoruz. Ülkenin gıda egemenliğini ulus ötesi şirketlere teslim etmeyin.

‘Tüketici tüketemeden tükeniyor’

Aslan, ‘Türkiye dışındaki ülkelerde bulunan tüketici örgütleri,  tüketiciler için dijital çağda tüketici sorunlarına çözüm üzerine politikalar üreterek  farkındalık oluşturma çalışmaları  yaparken Türkiye’deki tüketici örgütü olarak bizler ise zamlar, açlık ve yoksulluk ile mücadele çağrısı yapmak zorunda kalıyoruz.  Deprem için oluşturulan toplanma alanlarına, yeşil alanlara, Fabrikaların sökülerek arazilerine 

AVM’lerin, rezidansların dikildiği bir çağda yaşıyoruz. Tüketicinin temsil hakkı ayaklar altındadır, tüketiciyi ilgilendiren düzenlemelere genelde güçlü olan tarafların talepleri yansırken, güçsüz olan tüketici talepleri yansımamaktadır ve her yıl olduğu gibi, 2023 yılında da zamlar, yoksulluk ve açlıkla mücadele ettiğimiz için, can kaybının en aza indirilebileceği ama binlerce kayıp verdiğimiz deprem felaketi acıları nedeniyle 15 Mart Dünya Tüketici Hakları gününü kutlamıyoruz ve bugün buradan bizi yönetenlerden talep ediyoruz. Evrensel Haklarımızın Türkiye’de karşılığını bulması, zamlara, yoksulluğa, açlığa, hak ihlallerine karşı,  TÜKODER olarak örgütlü gücümüz ile tüketicilerle birlikte yolumuza ve mücadelemize devam edeceğiz’ diyerek açıklamalarını tamamladı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —