TÜMGES’in Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli Kent Konseyi destekleri ve Gölcük Muhtarlar Dayanışma Derneği işbirliğiyle gerçekleştirilen “Deniz kültürünü ilmek ilmek işliyoruz” projesi açılış töreni Gölcük Sivil Toplum Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Kilim dokumacılık, Çanta dikimi, aplike, Kanaviçe işleme ve ahşap yakma eğitimleri görecekler
Tüm Geleneksel Sanatları Yaşatma ve Yaygınlaştırma Derneği (TÜMGES), Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli Kent Konseyi’nin desteği ile YEDEP Projesi kapsamında Gölcük Muhtarlar Derneği Dayanışma Derneği Başkanı Bilge Saral ve Kavaklı Mahalle Muhtarı Müzeher Değer’in işbirliği ile hayata geçirdikleri “Deniz kültürünü ilmek ilmek işliyoruz” projesinin açılış töreni Gölcük Sivil Toplum Merkezi’nde gerçekleştirildi. Proje kapsamında dezavantajlı 30 kursiyer 5 usta öğretici eşliğinde 2 ay boyunca Usta Öğreticiler Selma Cebeci ve Fatma Gümüş eşliğinde kilim dokumacılık, Usta Öğretici Zeynep Sarı ve Özlem Erdemir eşliğinde Çanta dikimi ve aplike, Usta Öğretici Reyhan Tezsay tarafından da Kanaviçe işleme ve ahşap yakma eğitimleri görecekler.
Açılış töreni yapıldı
Gölcük Sivil Toplum Merkezi’nde gerçekleştirilen açılış törenine TÜMGES Derneği Başkanı Naz Camkıran ve Usta öğreticiler, Gölcük Muhtarlar Dayanışma Derneği Başkanı Bilge Saral, Kavaklı Mahalle Muhtarı Müzeher Değer, Gölcük Kent Konseyi Başkanı Fatih Bayram, Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Nurten Turnalı, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Gölcük Şube Başkanı Mehmet Arslan ile kursiyerler katıldı.
Saral, “Unutmamalıyız ki bir toplum, kadınları güçlendiği sürece gelişir”
Törende açılış konuşmasını gerçekleştiren Proje ortağı Gölcük Muhtarlar Dayanışma Derneği Başkanı Bilge Saral, “Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli Kent Konseyi destekleri ile YEDEP projesi kapsamında TÜMGES Derneği ile birlikte sosyal sorumluluk projesi olarak kadınlarımıza destek amaçlı bu çalışmanın içinde olmaktan dolayı çok mutluyuz. Bugün burada, toplumumuzun temel direği olan kadınlarımızın el sanatlarıyla uğraşmasının ne denli önemli ve değerli bir konu olduğunu göstermek üzere bir aradayız. El sanatları, sadece bir uğraş değil; kültürümüzün, tarihimizin ve değerlerimizin yaşayan bir parçasıdır. Kadınlarımız yüzyıllardır nakışla, halıyla, seramikle, dantelle yalnızca emeklerini değil, duygularını, hikâyelerini ve yaşam mücadelelerini de ilmek ilmek işlediler. Bu sanatlar sayesinde kadınlarımız hem kendi yaratıcılıklarını ortaya koyma fırsatı buluyor hem de kültürel mirasımızı gelecek nesillere aktarıyor. Aynı zamanda bu beceriler, özellikle ekonomik bağımsızlık yolunda çok önemli bir adım. Evlerinde üreten, pazarlarda, kooperatiflerde el emeğini değerlendiren kadınlarımız, aile bütçelerine katkı sağlıyor, kendi ayakları üzerinde duruyor. Unutmamalıyız ki bir toplum, kadınları güçlendiği sürece gelişir. El sanatları da bu güçlenmenin sessiz ama etkili yollarından biridir. Ayrıca el işiyle uğraşmak, insan ruhunu besleyen bir terapi gibidir. Kadınlarımızın üretirken duyduğu huzur, kendilerine olan güvenlerini artırır, sosyal çevrelerini genişletir, yeni dostluklara kapı aralar. Bizlere düşen görev ise bu değerli uğraşları yaşatmak, desteklemek ve kadınlarımızın bu yolda ilerlemesine her zaman yardımcı olmaktır. Sözlerime son verirken, el emeği, göz nuruyla şekillenen tüm sanat dallarına gönül veren kadınlarımızı saygıyla selamlıyor; onların emeğini, azmini ve kararlılığını yürekten alkışlıyorum” dedi.
Camkıran, “170 tane proje içerisinde 75 tane projenin içine girmeyi başardık”
Ardından TÜMGES Başkanı Naz Camkıran katılımcıları selamladıktan sonra yaptığı konuşmasında, “Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli Kent Konseyi destekli YEDEP projesi kapsamında yapmış olduğu sosyal bir proje bu proje. Bu projede gönül isterdi ki daha çok kadına ulaşabilelim ama tabiki bizim sosyal sorumluluk projelerimiz ne yazık ki çok büyük kapsamlı olamıyor. Çünkü bütçeyi onlar belirliyor ve bizlerde içeriğini belirliyoruz. O yüzden burada yapacağımız projenin adı adından da anlaşılacağı üzere aslında kent bilincini arttırmak. Biz donanma kentiyiz. Denizcilikti bu seneki konusu ve o yüzden bizde dedik ki konumuz ilmek ilmek deniz kültürünü işliyoruz olsun. Burada göreceğiniz kilim dokuma, kanaviçe dekoratif süs eşyaları, çanta dikimleri, aplikeler gibi işlerde deniz figürünü işleyeceğiz. Ben bu kapsamda emeği geçen öncelikle Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Tahir Büyükakın’a çok teşekkür ediyorum. Çünkü biz onu sayesinde buradayız. STK’lara verdiği destek zaten tartışılmaz. Yine aynı şekilde Kocaeli Kent Konseyi’ne yazmış olduğumuz proje sürdürülebilirlik anlamında En iyi seçilen projelerden bir tanesi oldu. 170 tane proje içerisinde 75 tane projenin içine girmeyi başardık. Bu bizim yazdığımız Kocaeli Büyükşehir’e 2. projeydi. Her iki projede bu şekilde başarıyla İnşallah sonuçlandı. İlk projemizi engelli çocukların annelerine yapmıştık. Yine şu anda sürdürülebilir şekilde devam ediyor okulda bu projemiz. İnşallah burada yapacağımız, sizin aldığınız eğitimlerde hayatınızın bir noktasında mutlaka size bir katkı sağlayacaktır diye düşünüyorum. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Katılımcılara teşekkür ediyorum. Hepimize için hayırlı uğurlu olsun inşallah” dedi.
Haber: Serap DURUKAN