Tarih: 05.03.2019 14:39

Türk Milletinin Bağımsızlığının sembolleri Türk Bayrağı ve İstiklal Marşıdır

Facebook Twitter Linked-in

Türk Milletinin Bağımsızlığının sembolleri Türk Bayrağı ve İstiklal Marşı’dır

Gölcük’lü Esnaf Osman Ay, içinde bulunduğumuz hafta olan İstiklal Marşı’nın Kabulünün yıldönümü hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Ay, açıklamasında, ‘Kurtuluş Savaşı’na dek bir Türk İstiklal Marşı yoktur. Kurtuluş Savaşı’nın en kritik döneminde TBMM Hükümet Ödüllü bir marş yazma yarışması açtı. Yarışmaya 724 şiir gönderildi. Şair Mehmet Akif Ersoy, para ödülü konduğu için bu yarışmaya katılmadı. Sonunda onun İstiklal Marşı yazma yarışmasına katılması sağlandı.

‘İstiklal Marşımız ulusumuzun onurudur’

Kırk sekiz saat gibi kısa bir sürede yazdığı şiir, elemede seçilen altı şiirle birlikte Ordu Komutanlarına ilgililere gönderildi. Gönderilen yedi şiir içerisinden Mehmet Akif Ersoy’un ki oy birliği ile birinci seçildi. 1 Mart 1921’de o zaman ki Milli Eğitim Bakanı, Yazar, Söylevci Hamdullah Suphi Tanrıöver bu şiiri TBMM de okudu. Milletvekilleri coşkulu bir biçimde şiiri alkışlayıp tekrar tekrar okuttular. Mehmet Akif Ersoy o zaman önemli bir ödül olan 500 lirayı Milli Eğitim Bakanlığı’ndan aldı ve Kahraman Türk Ordusu’na armağan etti.  12 Mart 1921’de TBMM tarafından İstiklal Marşı olarak kabul edilen Mehmet Akif Ersoy’un şiirinin bestelenmesi için çalışmalar yapıldı. 1930’da cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Şefi Osman Zeki Üngör’ün bestesi son şeklini alıp, kabul edildi. Ersoy, ‘Kocatepe’den İzmir’e koşan, kaçan düşmanı kovalayan Türk Süvarilerinin coşkusunu ve atlarının nal seslerini ruhumda duydum’ diyor.  Okullarımızda, radyo ve televizyon kanallarının açılışında, törenlerde büyük bir sevgi ile dinlediğimiz İstiklal Marşı ulusumuzun onurudur.Nasıl bayrağımızla gururlanıyorsak, marşımızla da gurur duyuyoruz. Değerli Kardeşlerim; Her Türk çocuğu, genci, yaşlısı İstiklal Marşını ezbere bilmelidir. Onu eksiksiz ve tam olarak ta söylemesini öğrenmeli ve söylerken de gurur duymalıyız’ dedi.




Orjinal Habere Git

— HABER SONU —