Tarih: 21.06.2018 14:01

TÜRKİYE’DE EN YÜKSEK ŞABLON SAYISI GÖLCÜK’TE

Facebook Twitter Linked-in

Görme Engelliler bu şablon sayesinde oylarını rahatça kullanılacak

TÜRKİYE’DE EN YÜKSEK ŞABLON SAYISI GÖLCÜK’TE

Görme engelli vatandaşlar 24 Haziran Pazar günü gerçekleştirilecek olan  Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerinde kendileri için özel hazırlanan şablon ile oylarını yardım almadan kullanabilecek. Dün Gölcük Belediyesi Engelsiz Yaşam Merkezi’nde görme engellilere şablonları dağıtılarak, şablonların nasıl kullanılacağı konusunda eğitim verildi. Yeni şablonlar hakkında bilgi veren Görme Engelliler Komisyonu Başkanı Mevlüt Önerbay, ‘Türkiye’de Cumhurbaşkanı ve Milletvekili Seçimlerinde ilk ve en yüksek şablon sayısı Gölcük’te’ dedi.

Görme engelliler şikayetçiydi

Her seçimde büyük sorunlar yaşayan görme engelli vatandaşlar bu konudan oldukça şikayetçiydi. Gölcük Belediyesi Engelsiz Yaşam Merkez’inde rahatça oy kullanabilmeleri için şablonları dağıtılırken, seçimde şablonun nasıl kullanılacağı konusunda eğitim verildi.

Görme engelliler eğitim için hazır bulundu

Gölcük Belediyesi Engelsiz Yaşam Merkezi’nde gerçekleştirilen eğitim programına Görme Engelliler Komisyonu Başkanı Mevlüt Önerbay, Görme Engelliler Komisyonu Bilgisayar Eğitmeni ve Komisyon Üyesi Engin Albayrak, görme engelliler katılım sağladı. Eğitim başında ayrıca Gölcük Engelliler Dernek Başkanı Hasan Bat’ta katılarak, görme engellilere moral verdi.

Albayrak, ‘Bu şablon sayesinde oylarımızı rahat kullanıyoruz’

Görme engellilerin neden şablon kullanılması gerektiğini anlatan Komisyon üyesi Engin Albayrak, şunları söyledi: ‘Görme engellilerin oy kullanma sorunu ciddi boyutlardaydı. Bir görme engelli oy kullanabilmesi için bir görevliye ya da tanıdığına rica ediyordu. Bazen görme engellinin en yakını bile istemediği partiye mührü basabiliyordu. Bizler oylarımızı yalnız kullanmak istiyorduk. Çözüm için geçtiğimiz sene yapılan gerekli müracaatlar neticesinde şablonları ilk olarak 16 Nisan 2017 tarihinde yapılan referandumda kullanmıştık. Bu şablon sayesinde de oyumuzu çok rahat kullandık. Bu konuda İstanbul’da bulunan Engelsiz Erişim Derneği çok büyük mücadele sonucunda bu şablonu ürettiler. Toplam 2700 adet şablon talep edildi. Bugün görme engelli arkadaşlarımıza şablonların kullanımı konusunda eğitim veriyoruz.’

Önerbay, ‘Türkiye’de Milletvekili ve Başkanlık seçimlerinde ilk ve en yüksek şablon sayısı Gölcük’te’

Görme Engelliler Komisyonu Başkanı Mevlüt Önerbay, yaptığı açıklamada şunları söyledi: ‘Bizler artan engelli sayısı nedeniyle komisyon kurduk. Kurduğumuz komisyonla Gölcük’e çok canlılık kattık, yeniliklere imza attık. Şunu net söyleyeyim; Türkiye’de Milletvekili ve Başkanlık seçimlerinde ilk ve en yüksek şablon sayısı Gölcük’te. Bizler üretilen bu şablonları arkadaşlarımız için talep edip, şablonları alarak, bugün arkadaşlarımıza ulaştırdık. Arkadaşlarımıza bu şablon nasıl kullanılır bugün akşama kadar bunun bilgisini ve eğitimini vereceğiz’ dedi.

Şablon isteyenler bize ulaşabilir

Açıklamalarına devam eden Önerbay, ‘Biz Gölcük’te yaklaşık 80 kişiye ulaştık. Bu şablona ulaşmak isteyen görme engelliler Merkezimizi arayarak bizimle iletişime geçebilirler. Çünkü bizlere ulaşanlara şablon vereceğiz’ dedi.

Şablon nasıl kullanılıyor?

Görme engelli vatandaşlara seçmen kağıtlarıyla aynı sıralamada bir şablon hazırlandı. Şablonun üzerinde kabartma harfler yer alıyor. Böylece engelli seçmen elleriyle şablonda yazılı olan Cumhurbaşkanı adayının ve partilerin isimlerini anlayabiliyor. Şablonun hemen içine sandıkta verilen oy pusulalarını yerleştiriyor. Şablon üzerinden işaretleme yaparak, oyunu kullanıyor. Daha önce 16 Nisan tarihinde yapılan referandumda yine aynı yöntemde oy kullandılar. Türkiye genelinde yaklaşık 10 bin görme engelli vatandaş  oy kullanacak.

Bat, ‘Görme engellilerimiz şablonla oylarını daha kolay kullanacak’

Gölcük Engelliler Dernek Başkanı Hasan Bat, ‘Bunu biz şu an 4. seçimdir yapıyoruz. Görme engellilerimiz için şablonlar çok önemli. Mevlüt abimiz bu konuda çok mücadele etti. Görme engellilerimiz şablonla oylarını daha kolay kullanacak’ dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —