Tarih: 30.05.2018 11:51

Tütünün kalp ve damar sağlığı üzerindeki etkisi

Facebook Twitter Linked-in

Tütünün kalp ve damar sağlığı üzerindeki etkisi

Gölcük İlçe Sağlık Müdürü Dr. M. Sabri Medişoğlu Dünya Sağlık Örgütü’nün 2018 yılı 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü  “Tütünün kalp ve damar sağlığı üzerindeki etkisi”  olarak belirlenmesi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Ülkemizde meydana gelen ölümlerin %40,4 kadarının nedeni kalp-damar hastalıklarıdır

Gölcük İlçe Sağlık Müdürü Dr. M. Sabri Medişoğlu yapmış olduğu açıklamada, “Dünya Sağlık Örgütünün 2018 yılı 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü teması “Tütünün kalp ve damar sağlığı üzerindeki etkisi” olarak belirlenmiştir. Dünyada en fazla sayıda ölüme neden olan hastalıkların başında kalp-damar hastalıkları gelmektedir. Gelişmiş ülkelerdeki ölümlerin yarısına yakın bir bölümü, gelişmekte olan ülkelerde de üçte biri kalp damar hastalıkları nedeniyle olmaktadır.  Ülkemizde meydana gelen ölümlerin %40,4 kadarının nedeni kalp-damar hastalıklarıdır. Bu nedenle kalp-damar hastalıklarından korunma çok önemlidir. Hastalıklardan korunma programları yapabilmek için hastalığın oluş mekanizmasının ve hastalığın oluşunda rolü olan etmenlerin iyi bilinmesi gerekir. Kalp hastalıklarının meydana gelmesinde çok sayıda faktörün etkisi olmakla birlikte bunlar içinde üç tanesinin önemi daha büyüktür. Bunlar; yüksek tansiyon, yüksek kolesterol ve sigara içilmesidir. Görüldüğü gibi sigara içilmesi kalp hastalıklarının oluşmasındaki başlıca etmenlerden birisidir. Sigara içenlerde kalp hastalığı riski, sigara içmeyenlerle kıyaslandığında 2-5 kat daha fazla bulunmaktadır. Sigara içen kişilerin tansiyon ve kan kolesterol düzeyleri de yüksekse bu hastalıkların meydana gelme riski daha fazla olmaktadır. Sigara ile mücadele bakımından da etkili yaklaşım sigara alışkanlığının hiç edinilmemesidir” dedi.

Ülkemizde 20 milyon sigara içicisi bulunuyor

Tütün kullanımının dünyada önlenebilir ölüm sebebi olduğumu belirten Medişoğlu, “Dünya çapında şu an her 10 yetişkin ölümünün 1’inden tütün kullanımı sorumludur. Ülkemizde 20 milyon kişi sigara içicisidir ve her yıl yaklaşık 100 bin insanımızı sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle erken yaşta kaybetmekteyiz. Bu önlenebilir ölümlerin % 80′den fazlası düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşayan insanlar arasında olacaktır. Bu kapsamda;  Gölcük İlçe Sağlık Müdürlüğü olarak; Tütünle mücadelede birinci amacımız sigaranın zararları ve insan vücuduna etkileri konusunda halkı bilgilendirmek, okul çağındaki çocuk ve ergenlerin sigaraya hiç başlamamalarını sağlamaktır. İkinci amacımız ise sigarayı bırakmak isteyen nikotin bağımlılarına sigarayı bırakmalarında yardımcı olmaktır. Sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlarımız Sağlık Bakanlığı Sigara Bıraktırma Hattı Alo 171 numaralı telefonu aradıkları takdirde, en yakın Sigarayı Bırakma Polikliniği’ne yönlendirileceklerdir” dedi.

Sigara bıraktırma ilacı ücretsiz veriliyor

Medişoğlu son olarak, “Sigara bırakma konusunda ilimizdeki yedi hastanede sigara bıraktırma polikliniği bulunmaktadır. Bunlar; Kocaeli Üniversitesi sigara bıraktırma polikliniği (Kocaeli merkez ve Kandıra) (Tel: 0262 303 81 75-0262 303 81 75), Gölcük Necati Çelik Devlet Hastanesi (0262 435 76 60), Derince Eğitim Araştırma Hastanesi (0262 233 55 00), Karamürsel Devlet Hastanesi (0262 452 94 00), Körfez Devlet Hastanesi (0262 526 66 66), Gebze Fatih Devlet Hastanesinde (0262 644 14 60) Sigarayı Bırakma Polikliniklerimiz bulunmakta ve hizmet vermektedirler. İlçemizde hekim tarafından reçete edilen sigara bıraktırma ilacı, Gölcük İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından ücretsiz verilmektedir. Sonuç olarak insan sağlığının en önemli düşmanı sigara ile mücadele etmek ve Dumansız Hava Sahası oluşturmak hepimizin görevi olmalıdır. 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü vesilesi ile tüm vatandaşlarımızın gününü kutluyor ve sağlıklı nesillerimizin, sağlıklı temellerle yetişmesini temenni ediyoruz” dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —