Tarih: 29.02.2024 14:39

Üsküdar Faciası Şehitlerimizi Anıyoruz BÜYÜK İHMALİN FELAKETİ

Facebook Twitter Linked-in

Türk Denizcilik Tarihinin en büyük faciası olarak bilinen 1 Mart 1958 tarihindeki Üsküdar Vapuru Faciası tam bir ihmaller zinciri.

Kapasitesinin çok üzerinde yolcu almıştı

İstanbul Şehir Hatları İşletmesinden Körfez’e gönderilen Üsküdar Yolcu Vapuru Kocaeli’nde seferlere başladığında tek katlıydı. Ancak yoğun yolcu kapasitesi nedeniyle üzerine 1 kat daha eklenince deniz ulaşımı açısından özellikle fırtınalı günlerde büyük tehlike arz ediyordu. İşte tarihlerin 1 Mart’ı gösterdiği 1958’de Üsküdar Vapuru İzmit’ten Gölcük’e gelirken ağır fırtınaya dayanamayarak Körfezin karanlık sularına gömüldü.

Vapura binemeyenler ağlıyordu

Sadece 6 kişinin Cerbe Denizaltısı ve Donanma’ya ait Savaş Gemileri tarafından kurtarıldığı faciada tamamını Gölcüklülerin ve büyük bir çoğunluğunu da Gölcüklü öğrencilerin oluşturduğu 384 kişinin cansız bedenine ulaşılırken, 40 kişi de bulunamadı. O tarihte Gölcük’te bir Lise olmadığı için Gölcüklü öğrenciler İzmit’e gitmek zorunda kalıyordu. Facianın meydana geldiği Cumartesi günü yarım dersti. Öğrenciler öğle üzeri havanında fırtınalı ve yağışlı olması nedeniyle İskeleye koştular. Üsküdar Yolcu Vapuru kapasitesinin çok üzerinde yolcu almıştı. Vapura binemeyenler iskelede ağlarken binenlerde ölüme yolculuğa gittiklerinin farkında değildi. İşte bu denizcilik tarihimizin ihmallerle dolu en büyük faciasının yıldönümünde Deniz Şehitlerimizi bir kez daha rahmetle anıyoruz.

Üsküdar Şehitlerimizi programlar ile anacağız

Saat 10.00-1 Mart Üsküdar Şehitliği

-Çelenklerin konulması

-Saygı duruşu

-Protokol konuşmaları

-Kur’an-ı Kerim Tilaveti (Gölcük Müftülüğü)

-Dua ve Şehitliğin gezilmesi

Saat 13.45’te Tevfik Hoca Camii’nde Mevlid-i Şerif Okunması




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —