Tarih: 01.03.2022 12:12

Üsküdar Vapuru Faciası Şehitleri anıldı 64 YILDIR GEÇMEYEN ACI

Facebook Twitter Linked-in

Üsküdar Vapuru Faciası Şehitleri anıldı

64 YILDIR GEÇMEYEN ACI

Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük sivil deniz kazası olarak tarihe geçen 1 Mart Üsküdar Deniz Faciasının 64. Yıl dönümünde Şehitler Mezarlığında düzenlenen tören ile şehit olan 392 vatandaş dualar ile anıldı

Gölcük Belediyesi tarafından düzenlenen 1 Mart Üsküdar Vapur faciasında şehit olan 392 vatandaş için anma törenine Gölcük Kaymakamı Cengiz Karabulut, Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer başta olmak üzere, Gölcük Belediye Başkan Yardımcıları, İlçe Emniyet Müdürü Veli Şengül, Önceki dönem Gölcük Belediye Başkanlarından Şaban Aktürkoğlu, Siyasi Parti İlçe Başkanları ve Yönetimleri, Meclis Üyeleri, Kaymakam Daire Müdürleri, STK ve Dernek Başkanları,  Muhtarlar, İzciler, öğrenciler ve  çok sayıda vatandaş katıldı.

Elim kazada 392 kişi hayatını kaybetti

1 Mart 1958 yılında meydana gelen ve 392 kişinin hayatını kaybettiği Üsküdar Vapur Faciası şehitleri Gölcükte 1 Mart Şehitlik mezarlığında düzenlenen törenle bir kez daha rahmetle anıldılar. Gölcük ve çevresindeki belde ve ilçelerden ağırlığı öğrencilerin oluşturduğu yolcuları taşıyan Üsküdar Vapurunun, Petrol Ofisi tesisleri karşısında şiddetli lodosta batması sonucu bundan 64 yıl önce ne yazık ki 392 kişi hayatını kaybetmişti.

Tören çelenk sunumu ile başladı

64 yıl önce Üsküdar Vapur faciasında hayatlarını kaybeden 392 kişi için düzenlenen  anma töreni Gölcük Kaymakamı Cengiz Karabulut ve Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer’in mozoleye çelenk sunumu yapmasıyla başladı ve akabinde saygı duruşu gerçekleştirildi.

Sezer, “Tüm Şehitlerimizin mekânları cennet olsun”

Anma töreninde Başkan Sezer yaptığı konuşmada, ‘Şehri oluşturan çeşitli öğeler vardır. Bunlar mutluluk anları olduğu gibi üzüntü yaşanan ve kederde şehrin birleştiği anlardır. Gölcük’ümüze baktığımız zaman 17 Ağustos 1999 asrın felaketinin yaşandığı bir tarihtir. Yine bir 1 Mart 1958 tarihi de denizcilik tarihi açısından olduğu kadar ilçemiz tarihi açısından da çok büyük üzüntünün yaşandığı bir tarihtir. O zamanlar Gölcük’teki gençlerimiz İzmit’te bulunan liseye deniz yolu ile gitmektedirler ve havanın bir bozması nedeniyle 392 gencimiz hayatını kaybetmişlerdir. Bu o günden bugüne unutulmayan derin bir üzüntüye yol açan bir faciadır. Şehrin gerçekten bugüne kadar unutmasının mümkün olmadığı iki tane önemli tarihi hangisi diye düşündüğümüz zaman 17 Ağustos 1999 ve 1 Mart 1958 diyebiliriz. Aradan geçen bunca zamana rağmen hala 1 Mart tarihi geldiğinde o gün havanın nasıl bir anda karardığını, rüzgarın nasıl arttığını ben kendi annem ve babamdan dinledim. Hayatını kaybeden yakınlarımızın üzüntüsünü bugün dahi yaşamaya devam ediyoruz. Bugün Üsküdar Faciası’nda hayatını kaybeden gençlerimizin aziz hatırası önünde eğiliyorum. Bu vesile ile hem faciada hayatını kaybeden gençlerimize hem de bugüne kadar vatan, millet ve mukaddesat için canını feda eden tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum” dedi.

Karabulut, “392 şehidimizin önemli bir kısmı öğrencilerden oluşmaktaydı”

Kaymakam Karabulut yaptığı konuşmada, “Türkiye Cumhuriyeti tarihinin sivil denizcilik kazaları açısından baktığımızda en büyük kazalarından bir tanesi, Üsküdar Faciası. Resmi kayıtlara gelmeden incelediğim zaman 392 civarında bir kayıptan bahsediliyor. Tabii bu günün koşulları ile ifade ettiğimiz zaman artısı eksisi olabilir. 392 şehidimizin önemli bir kısmı öğrencilerden oluşmaktaydı. O yıllara baktığımız zaman liseler her ilçede yok. Gölcük büyük bir ilçe olmasına rağmen Gölcük’ümüzde bir lise yok. O zaman gençlerimiz, eğitim-öğretimlerine devam edebilmek için İzmit’e gidiyorlar ve deniz yolunu kullanıyorlar. Eğitim, anayasal bir hak. Her insanımız eğitim hakkından sonuna kadar istifade edebilmeli. “İlim irfan Çin’de bile olsa gidip okuyunuz” denen bir inanca sahibiz. Dönemin gençleri de kendilerine, ailelerine, vatan ve milletlerine faydalı olabilmek amacıyla bu güç koşullarda okula, yine zor koşullarda gidip gelerek eğitimlerini sürdürüyorlardı. 1 Mart tarihinde, o güne kadar hiç görülmeyen bir hava bozukluğu, şiddetli rüzgar meydana geliyor ve bu olayda önemli bir kısmı gençlerden oluşan vatandaşlarımız, Hakk’ın rahmetine kavuşuyor. Çok elim bir kaza. Gönül ister ki böyle bir durum bir daha yaşanmasın. Bu olaydan ders alınarak ondan sonraki süreçte tedbirler geliştiriliyor. Böyle bir ciddi olayın bir daha yaşanmaması için kurum yetkilileri tarafından gerekli tedbirler alınıyor. Bu vesile ile bu elim kazada hayatını kaybeden bütün vatandaşlarımızı, gençlerimizi, rahmet, şükran ve minnetle anıyorum. Aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyorum” dedi.

Mezarlıklara kırmızı karanfil bırakıldı

Konuşmaların ardından anma töreni Kuran-ı Kerim tilaveti ile devam etti.Akabinde Şehitlerimiz için Kur’an-ı Kerim Tilaveti ve dualar okundu. Gölcük Kaymakamı Cengiz Karabulut ve Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım başta olmak üzere protokol üyeleri faciada hayatını kaybeden şehitlerin mezarlarına, öğrenci grupları ve vatandaşlar ile birlikte kırmızı karanfil bıraktılar. Törenin sonunda Gölcük Belediyesi tarafından hazırlanan şekerler katılımcılara ikram edildi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —