Tarih: 01.03.2023 13:55

ÜSKÜDAR VAPURU FACİASI ŞEHİTLERİ GÖLCÜK’TE DUALARLA ANILDI

Facebook Twitter Linked-in

ÜSKÜDAR VAPURU FACİASI ŞEHİTLERİ GÖLCÜK’TE  DUALARLA ANILDI

1 Mart Üsküdar Vapur faciasında şehit olan 392 kişi, büyük felaketin 65. yılında Gölcük’te düzenlenen anma töreninde dualarla anıldı.

Faciada hayatını kaybedenler yâd edildi

Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en ölümcül sivil deniz kazası olan Üsküdar Vapuru faciasının acısı; aradan geçen yıllara rağmen Kocaeli’de tazeliğini korumaya devam ediyor. 1 Mart 1958 tarihinde İzmit-Gölcük seferini yaptığı sırada şiddetli rüzgâr sebebiyle Derince açıklarında batan Üsküdar Vapuru’nda hayatlarını kaybeden 392 kişi, Gölcük Belediyesi tarafından düzenlen programda hüzün ve dualarla anıldı. 

Törene katılım yoğun oldu

Büyük felaketin 65. yıldönümünde 1 Mart Üsküdar Şehitliği’nde düzenlenen program, çelenk sunumu ile başladı. Törene Kocaeli Vali Yardımcısı Gölcük Kaymakam Vekili Ali Ada, Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, İlçe Milli Eğitim Müdürü Caferi Tayyar Mert, İlçe Emniyet Müdürü Veli Şengül, Gölcük İlçe Jandarma Komutanı Üsteğmen Mahir Sarıdağ, İl Müftüsü Emin Yılmaz, Gölcük Belediye Başkan Yardımcıları,  siyasi parti temsilcileri, dernekler ve sivil toplum kuruluşlarının başkan ve yöneticileri, muhtarlar, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Çelenk sunumu yaptılar

Programda ilk olarak Kocaeli Vali Yardımcısı ve Gölcük Kaymakam Vekili Ali Ada ile Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer tarafından anıta çelenk sunumu yapıldı. Ardından şehitlerimizin ruhu için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Sezer, “Üsküdar Vapuru Faciası Şehitlerimizi Anıyoruz”

Törende konuşan Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, “Geçtiğimiz yıllarda pandemi döneminde 1 Mart faciasının anmasını yapmıştık. Bu seneki anma gerçekten çok daha hüzünlü. 6 Şubat tarihinde meydana gelen depremde 10’un üzerinde ilimiz etkilendi. On binlerce vatandaşımız hayatını kaybetti. Yüz binlerce insanımız da şehirlerini terk etmek ve normal hayat koşullarını değiştirmek zorunda kaldılar. Ben öncelikle 6 Şubat tarihinde meydana gelen depremde hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum, mekanları cennet olsun. Geride kalan vatandaşlarımıza ve aziz milletimize sabır diliyorum. Hem şehirlerin hem de milletlerin tarihinde çok sevindirici zamanlar olduğu gibi üzücü ve aslında millet kimliğinin oluşmasında yaşanan hadiseler var. Bu yaşadığımız bir deprem olayının bir benzerini, biz o zaman asrın felaketi olarak nitelendirmiştik, 17 Ağustos 1999’da yaşadık. Geçtiğimiz yüzyıldaydı. Bu asrın felaketini yine yaşadık. Allah, böyle büyük afetlerden devletimizi ve milletimizi muhafaza eylesin. Kent kimliği ve kent hafızası açısından 1 Mart Üsküdar Faciası, önemli bir hadisedir. Tek de değildir. O dönemde Gölcük’te lise bulunmadığından neredeyse tahsil gören bir neslin yok olduğu bir faciadır 1 Mart Üsküdar Faciası. Aradan 65 yıl geçmesine rağmen hala hatıralarımızda diridir. Ben o dönemde hayatını kaybeden 392 kişi, o dönemdeki genç hemşerilerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Hala bu acıyı kalplerinde yaşayan, sızıyı hisseden yakınlarına Allah’tan sabırlar diliyorum. Tekraren 6 Şubat tarihinde meydana gelen depremlerde ve diğer afetlerde hayatlarını kaybeden tüm vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Allah milletimizi muhafaza eylesin” dedi.

Ada, “Sözün bittiği noktadayız”

Kocaeli Vali Yardımcısı ve Gölcük Kaymakam Vekili Ali Ada, konuşmasında “Kentlerin tarihinde önemli anlar oluşturan, acıların ve sevinçlerin paylaşıldığı anılar var. Gölcük ne yazık ki ülkemizin tarihinde deniz facialarıyla, deprem facialarıyla anılmakta. 6 Şubat’ta meydana gelen deprem nedeniyle hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, kalanlara ve milletimize başsağlığı diliyorum. Deprem sonrasında belediye başkanımız da deprem bölgesindeydi. Tekrar bu hafta deprem bölgesine gidecek. Kent hafızasında önemli olaylar ama deprem sonrasında ilçemize gelen depremzedelerin buraya yönelmelerindeki nedene baktığımız zaman Gölcük’ün daha önce deprem yaşaması münasebetiyle kendilerini en iyi anlayacak, kendilerine en iyi sahip çıkacak vatandaşların olması münasebetiyle buraya geldiklerini görüyoruz. Gölcük bir donanma kentidir. Donanmada görev yapan rütbeli askerler olsun, rütbesiz erler olsun Türkiye’nin her yerinden buraya gelerek burada görev yapıyorlar. Onların da deprem bölgesinde aileleri var. Onlar da buraya geldi. Az önce buraya gelmelerinde en önemli neden olarak bahsettiğimiz Gölcüklünün onlara sahip çıkması, onları en iyi anlayan insanlardan olması münasebetiyle aslında bu tür üzücü hatıralar, kentin kimliğinin oluşmasında bizlerin önümüze bakmamızda önemli yapıtaşları sunuyor. Yapıtaşları diyorum çünkü onun içerisinde bu hatıralar, geleceğimizi oluşturmakta, gençlerimize önemli bir önderlik yapmaktadır. Bu arşivimiz, halkımıza adım atmada önemli bir liderlik yapıyor. Sözün bittiği noktadayız. İnşallah ilçemizde, ülkemizde bu türlü afetler, facialar bir daha yaşanmaz ancak bunlardan ders almak durumundayız. Bu faciada Hakk’ın rahmetine kavuşan şehitlerimize Allah’tan rahmet, kalanlara sabır ve başsağlığı diliyorum. Allah bir daha bu faciaları bizlere yaşatmasın” dedi. 

Faciada hayatını kaybedenler için dualar edildi

Protokol konuşmalarının ardından Kuran-ı Kerim tilaveti ile devam eden programda hayatını kaybedenler için dualar edildi. Anma etkinliğinin sonunda Vali Yardımcısı Ada, Başkan Sezer ile beraberindeki protokol, şehit mezarlarına çiçekler bıraktılar. Programın kapsamında daha sonra ise Tevfik Hoca Camisi’nde Mevlid-i Şerif okunarak bir kez daha dualar edildi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —