Uygulanan diyet, kullanılan antibiyotik bağırsak mikrobiyatısını etkiliyor…

Uygulanan diyet, kullanılan antibiyotik bağırsak mikrobiyatısını etkiliyor…

Uygulanan diyet, kullanılan antibiyotik bağırsak mikrobiyatısını etkiliyor…
Beslenmede Neden Akdeniz Diyeti? Genetik, doğum şekli, yaş, yaşamın sürdürüldüğü coğrafya, antibiyotik kullanımı ve en önemlisi uygulanan diyet, bağırsak mikrobiyotasını değiştiren faktörler arasında yer alıyor. Doğumdan sonra bağırsak mikrobiyotası üzerindeki ilk etkinin anne sütü veya formül süt aracılığı ile gerçekleştiğini belirten uzmanlar, bebeklikten sonra bağırsak mikrobiyotasının gelişimini sürdürdüğünü ifade ediyor. Batı diyetinin bazı önemli mikrobiyal türlerin kaybına neden olabildiğine dikkat çeken uzmanlar, Akdeniz diyetinin sağlıklı yaşam standardı olarak kabul edildiğini de belirtiyor.  Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Arş. Gör. Diyetisyen Ekin Çevik, besinler ve mikrobiyata arasındaki ilişki hakkında değerlendirmelerini paylaştı. 

Organizma yüzeyine göre adlandırılıyorlar 
Mikrobiyotanın bakteri, arke, protozoa, mantar ve virüsler gibi kommensal, simbiyotik ve patojenik mikroorganizmaların oluşturduğu ekolojik komüniteler olduğunu belirten Çevik, mikrobiyataların bulundukları organizma yüzeyine göre adlandırıldıklarını ifade etti. Bağırsak-beyin iletişimi 3 mekanizma ile açıklanıyor Diyetisyen Ekin Çevik, bağırsak-beyin iletişiminin üç olası mekanizma ile açıklanmaya çalışıldığını söyledi ve sözlerine şöyle devam etti: “Birincisi, bağırsak mikroorganizmaları tarafından üretilen nörotransmiterlerin vagus siniri aracılığıyla beyne sinyal gönderebileceği yönündedir. Bu sayede hipotalamus ve diğer beyin bölgesi aktivitelerinde değişiklik meydana gelebileceği ve açlık-tokluk seviyelerinin etkilenebileceği tahmin ediliyor. İkinci olası mekanizma; bağırsak mikroorganizmalarının, bazı sitokinlerin salınımı için bağışıklık hücrelerini uyarması ve dolaşıma giren bu sitokinlerin beyne giderek buradaki en önemli bağışıklık hücresi olan mikroglianın olgunlaşması ya da aktivasyonunu etkileyebileceği şeklindedir. Son olarak; bağırsak mikroorganizmalarından salınan metabolitlerin dolaşım sistemi aracılığı ile beyne gelerek burada vagus sinirini aktive edecek nörotransmiter salınımını tetikleyebileceği ve açlık modülasyonunu etkileyebileceği düşünülüyor.” 
Mikrobiyata obezite ile yakından ilişkili 
Bağırsak-beyin ilişkisinin yanı sıra bağırsak sağlığının bağırsak homeostazı, fizyolojisi, bağışıklık sistemi ve konak metabolik yolları üzerinde net sonuçları olduğunu belirten Çevik, “Çeşitli çalışmalar mikrobiyotanın obezite, irritabl bağırsak sendromu, kronik inflamasyon, konstipasyon, karaciğer hastalıkları, besin alerjileri gibi durumlar ile yakından ilişkili olduğunu gösteriyor. Buna ek olarak lenfoid doku ve epitel ile etkileşime giren bağırsak mikrobiyotasının konak savunma sisteminin düzenlenmesi ve geliştirilmesinde önemli bir rol oynadığı biliniyor. B ve T hücrelerinin olgunlaşması ve serumda uygun immünoglobulin seviyelerinin korunması için sağlıklı bir mikrobiyota gereklidir. Ayrıca, bağırsak mikrobiyotasının bileşimi ve işlevindeki değişiklikler yaşlanma, nörogelişimsel bozukluklar, siroz, kardiyovasküler hastalıklar ve kanserle de ilişkilendiriliyor.” diye konuştu. 
Bağırsak mikrobiyatasını değiştiren birçok faktör var
 Arş. Gör. Ekin Çevik; genetik, doğum şekli, yaş, yaşamın sürdürüldüğü coğrafya, antibiyotik kullanımı ve en önemlisi diyetin bağırsak mikrobiyotasını değiştiren faktörler arasında yer aldığını söyledi ve sözlerini şöyle sürdürdü: “Öyle ki; doğumdan sonra bağırsak mikrobiyotası üzerindeki ilk etki bebek beslenmesi anne veya formül süt aracılığı ile gerçekleşiyor. Bebeklikten sonra bağırsak mikrobiyotası gelişimini sürdürüyor ve diyetin bileşimi, bağırsak mikrobiyotasının şeklini, yapısını ve çeşitliliğini tanımlamanın anahtarı olmaya devam ediyor. Örneğin, yüksek karbonhidratlı diyetler Prevotella cinsinin; yüksek yağlı ya da yüksek proteinli diyetler ise Bacteroidetes mikrobiyal türlerinin bağırsakta gelişimini destekliyor. Diyet bileşiminin bu etkisi karbonhidrat, protein, yağ gibi bileşenlerin metabolitleri ile ilgilidir ve bağırsak mikrobiyotası tarafından üretilen kısa zincirli yağ asitleri olan asetat, bütirat ve propiyonatın konağın sağlığı üzerinde fizyolojik etkilere sahip olduğu bulunmuştur.” 
Bu diyetler mikrobiyatayı etkiliyor
 Arş. Gör. Ekin Çevik, mikrobiyatayı etkileyen diyet türlerini şöyle paylaştı:Yüksek proteinli diyetler: Protein yıkımının normal son ürünleri amino asitler, amonyak, aminler ve kısa zincirli yağ asitleridir. Yüksek amonyak konsantrasyonlarının malign tümör gelişimi ile ilişkili olduğu bulundu. Diyet posası: Diyet posası, bitkilerden elde edilen önemli bir besin bileşenidir ve işlenmiş gıdalardaki konsantrasyonu çiğ sebzelere göre daha düşüktür. Diyet posası, ince bağırsaktan kolona geçerek burada bakteri türleri tarafından kısmen metabolize edilir ve metabolize olmayan diyet posası daha sonra dışkı yoluyla atılır. İnsülin, nişasta ve oligosakaritler gibi bazı polisakkaritler, bakteriler tarafından parçalanabilen diyet posasının tipik örnekleridir. Bununla birlikte, selüloz gibi bazı formlar kolondan geçerken bakteriler tarafından tamamen parçalanamaz. Kompleks karbonhidratlar normalde mikrobiyal büyüme için önemli bir enerji kaynağı görevi görür ve proteolitik enzimler tarafından kısa zincirli yağ asitlerine ve çeşitli gazlara parçalanabilir. Bu karbonhidratlar, mikrobiyotanın büyümesini uyararak konakçıya fayda sağlayan sindirilemeyen besin bileşeni olarak tanımlanan prebiyotikler olarak da adlandırılıyor. Prebiyotikler, bağırsak mikrobiyal popülasyonlarının bileşimindeki değişiklikleri indüklemek ve konakçı sağlığına birçok fayda sağlamak için çok önemlidir. Son çalışmalar, prebiyotik tüketiminin bağırsak mikrobiyal popülasyonunu modüle edebileceğini ve konakçının sağlığını iyileştirebileceğini gösteriyor.Batı diyetleri: Daha az diyet posası ve sebze içeren modern Batı diyetlerinin tüketimi, kırsal topluluklara kıyasla batı (kent) topluluklarında bazı önemli mikrobiyal türlerin kaybına neden olma eğilimindedir.Akdeniz Diyeti: Dengeli bir meyve, tahıl, tekli doymamış yağ, sebze ve çoklu doymamış yağ alımına dayanan Akdeniz diyeti, sağlıklı bir yaşam tarzı için standart olarak kabul ediliyor. Akdeniz diyeti ile beslenen bireylerde Bacillaceae, Proteobacteria sayısı ile akut faz C-reaktif protein seviyesi daha düşükken; Clostridium ve Bacteroidetes popülasyonlarının yüksek olduğu bilinmektedir. Dolayısı ile bu tür diyetlerin anti-inflamatuar özelliklere sahip olduğu ve hastalıklarda inflamasyonu azaltmak için kullanılabileceği belirtiliyor. Vejetaryen diyetler, konağı çeşitli kronik, metabolik ve inflamatuar bozukluklardan koruyabildikleri için sağlıklı ve faydalı diyetler olarak da kabul ediliyor. Bitki bazlı polisakkarit, lif ve nişasta açısından zengin vejetaryen diyetlerle beslenme, inflamatuar hastalıklara karşı koruma sağlayabilir. 


Gölcük’teki üst geçitler elden geçiriliyor

Değirmendere Kayık çekek alanı OLTA BALIKÇILARIN GÖZDE MEKÂNI OLDU

Kuş ve Balık sevgisi giderek yoğun ilgi görüyor ATA PET MARKET TÖRENLE HİZMETE AÇILDI

Değirmenderede’ki takıcılar sokağında gelişi güzel araç parkları ULAŞIMI OLUMSUZ ETKİLİYOR

Gölcük ADD’de yeni üyelere rozetleri takıldı

GÖLCÜK'TE TEMİZLİK SEFERBERLİĞİ CUMHURİYET MAHALLESİ'NDEN BAŞLADI

Çöken yola su bidonu ile çözüm aradılar

Değirmendere Vatan Caddesi girişinde yol yeniden çöktü

Ramazan Ayında En Güzel Sofralar DEĞİRMENDERE YALI EVLERİ’NDE YAŞANIR

Elit Kuaför bayanların gözde mekânı BAKIMLI OLMAK BİR AYRICALIKTIR

TÜED Gölcük Şube Başkanı Ergun Şahin “YÜZDE ORANINDA DEĞİL EŞİT ZAM YAPILMALI”

Gölcük Esnaf Kefalet Kredi Kooperatifi Başkanı Musa Mısırlıoğlu “6 AYDA 174 ESNAFA 108 MİLYON 134 BİN LİRA KREDİ DESTEĞİ SAĞLADIK”

Gülşen Gayrimenkul’ün sahibi Çiğdem Gülşen, “EMLAK PİYASASINDA  DURGUNLUK DEVAM EDİYOR”

TÜED Gölcük Şube Başkanı Ergun Şahin, “ENFLASYON  ORANININ YANINDA SEYYANEN ZAM DA İSTİYORUZ”

Gürel, “Altın uzun vadede her zaman faiz ve dövizden daha karlıdır”

KSO Başkanı Zeytinoğlu sanayi üretim endeksini değerlendirdi

Gölcük Esnaf Kefalet Kredi Kooperatifi’nden esnafa büyük destek MISIRLIOĞLU: “ESNAF KALKINIRSA ŞEHİR KALKINIR”

KSO Başkanı Zeytinoğlu mayıs ayı enflasyon verilerini değerlendirdi

“Altında yaşanan iniş çıkışlar yatırımcıları telaşlandırmasın”

KSO Başkanı Zeytinoğlu cari denge verilerini değerlendirdi

TÜED Gölcük Şube Başkanı Ergun Şahin “YÜZDE ORANINDA DEĞİL EŞİT ZAM YAPILMALI”

Saadet Partisi Gölcük İlçe Başkanı Mustafa Özsoy “YÜKSEK ZAMLI EMLAK VERGİSİ KABUL EDİLEMEZ”

Gölcük Ülkü Ocakları Başkanı Enes Ergüler, “YEŞİL VATAN YANARSA, SADECE AĞAÇLAR DEĞİL, GELECEĞİMİZ DE YANAR!”

Türk Kızılayı Gölcük Şube başkanı Orhan Barış, “ANITPARK’TA 1000 KİŞİLİK AŞURE DAĞITTIK”

Derince Yenikent’teki Orman Yangını Kahramanca Müdahaleyle Söndürüldü

Devlet Memurları Sendikası Kocaeli Şubesi Başkanı Özhan İmre “BAKANLIĞI ÖNÜNDE BASIN AÇIKLAMASI YAPTIK”

Kocaeli’de 2. Balkan Halk Oyunları rüzgârı esti

Gölcük Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nde İlaç Yönetimi Eğitimi Verildi

Diş Hekimi Gamze Manav, dan önemli bilgiler “DİŞ TAŞI CİDDİYE ALINMASI GEREKEN BİR DURUMDUR”

Trafik ve çevre ihlallerine ceza

Ormanya ve Kuzuyayla’da doğayla iç içe yaz programı başlıyor; KOCAELİ’DE DOĞAYI KEŞFETME ZAMANI

Karamürsel’de otogar, mezbaha, futbol sahası, salon ve sokak yapımına yerinde inceleme

İzmit Tren Garı’ndaki asansör hizmete alındı

Kocaeli’de hafta sonu enduro fırtınası esecek COŞKU VE HEYECAN ZİRVEYE TAŞINACAK

KARDEŞ TAKIM ANTALYASPOR’UN ZOR GÜNLERİ

Gölcükspor’un efsanesi Değirmenderespor’da

Kocaelispor yerli stoperi bitirmek üzere!

KOCAELİ'DE ÇIKAN ORMAN YANGININA MÜDAHALE SÜRÜYOR

Gölcük Esnaf Kefalet Kredi Kooperatifi Başkanı Musa Mısırlıoğlu “6 AYDA 174 ESNAFA 108 MİLYON 134 BİN LİRA KREDİ DESTEĞİ SAĞLADIK”

MHP Gölcük İlçe Başkanı Derya Çavdar “BİZ, DIŞA DEĞİL MİLLETE YASLANAN SİYASETİN TEMSİLCİSİYİZ”

GÖLCÜK MESLEK YÜKSEKOKULU'NDAN ERASMUS BAŞARISI

GÖLCÜK NECATİ ÇELİK DEVLET HASTANESİ’NDE SITMA EĞİTİMİ DÜZENLENDİ

Kocaeli Kent Konseyi Genel Sekreterliğinde Bayrak Değişimi

4. İzmit Körfezi Deniz Festivali renkli görüntülere sahne oldu; SAHİLDE ŞENLİK, DENİZDE YARIŞ

ÇOCUKLAR “Bİ’DÜNYA EĞLENCE” İLE DEĞİRMENDERE’DE GÖNÜLLERİNCE EĞLENDİ

Başiskele Belediye Başkanı M. Yasin Özlü “GÖNÜL KÖPRÜLERİ KURARAK, BİRLİKTE YOL YÜRÜYORUZ”

Kültür, sohbet, eğlence; her şey Milli İrade Meydanı’nda İZMİT’İN KALBİ BU MEYDANDA ATIYOR

Kocaeli Büyükşehir’den öğrencilere karne hediyesi; YAZ TATİLİNE AT ÜSTÜNDE ‘MERHABA’ DEDİLER

Başiskele’de Geleceğin Şefleri Mezun Oldu

Gölcük Belediyesi İlçe Genelinde Asfalt Yama Çalışmalarına Devam Ediyor

Yükleniyor