Tarih: 27.04.2025 01:11

Vekil Türkkan Halıderelilerin taşocağı isyanını meclise taşıdı

Facebook Twitter Linked-in

İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, Halıdere Taş Ocağı hakkında sorduğu soruları T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakam Murat KURUM tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını istedi.

İşte Lütfü Türkkan'ın önergesi;

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Anayasa'nın 98. ve TBMM içtüzüğünün 96. Maddeleri gereğince  T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakam Murat KURUM tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 18.04.2025

Saygılarımla.

Lütfü TÜRKKAN

Kocaeli Milletvekili

Gölcük'te 2005 yılında işletmeye açılan, heyelan tehlikesi gibi çevresel etkileri nedeniyle 2018 yılında büyük mücadeleler sonucunda kapatılan sicili 82061 sayılı A grubu taş ocağının mahkeme kararma rağmen usule aykırı şekilde yeniden açılması ve yeni bir faciaya davet çıkarılması kamuoyunda ciddi endişelere neden olmuştur.

Söz konusu ocak, kapatma kararına karşı eski işletmeci firma tarafından başlatılan istinaf süreci sonucunda, Danıştay nezdinde "tebligatın usule uygun yapılmadığı” gerekçesiyle iptal ettirilmiştir. Bu süreçten sonra, adı geçen taş ocağının Öz Grup adlı firmaya satıldığı belirtilmektedir.

Yeni firma, taş ocağına ulaşım için belediyeden kadastral yol talebinde bulunmuş, ancak belediye bu yol için araç ve malzeme tahsisi yapamayacağım, yolu kendi imkanlarıyla açması gerektiğini belirtmiştir. Firma ise, 2.10 metre olması gereken yolu daha geniş açarak çevredeki vatandaşların arazilerine zarar vermiştir. Vatandaşların şikayetleri üzerine Valilik, firmanın çalışma ruhsatı için gerekli evrakları ibraz etmediğini tespit etmiş ve faaliyetlerini durdurmuştur. Ancak kamuoyunda firmanın bir takım nüfuz hareketleriyle faaliyetlerine devam edeceği yönünde ciddi bir kanaat oluşmuştur.

Yukarıdaki bilgiler çerçevesinde;

l) 2005 yılında işletmeye açılan ve 2018 yılında kapatılan taş ocağı ile ilgili Danıştay'ın bozma kararı sonrası yeniden faaliyete geçmesine hangi hukuki gerekçelerle izin verilmiştir?

2)      Söz konusu taş ocağının Öz Grup adlı firmaya satıldığı bilgisi doğru mudur? Bu firmanın siyasal bağlantıları hakkında Bakanlığınızın bilgisi var mıdır?

3)      Kadastral yol açımı sırasında vatandaşların arazilerine verilen zararlarla ilgili olarak firma hakkında herhangi bir cezai veya idari işlem yapılmış mıdır?

4)      Valilik tarafından çalışma ruhsatı için gerekli belgelerin tamamlanmaması nedeniyle faaliyetleri durdurulan bu firmanın, eksiklikler devam etmesine rağmen yeniden faaliyete geçmesi durumunda Bakanlığınız ne tür yaptırımlarda bulunacaktır?

5)      Taş ocağının yeniden faaliyete geçmesi, çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) açısından yeniden incelenmiş midir?

6)      Bölgede yaşayan vatandaşların mülkiyet hakları, çevresel sağlığı ve yaşam alanları göz önüne alındığında, Bakanlığınız bu taş ocağı faaliyetlerine dair hangi denetim ve gözetim mekanizmalarını uygulamaktadır?

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —