Verimlilik için tüketim kültürü değişmeli!

Verimlilik için tüketim kültürü değişmeli!

Verimlilik için tüketim kültürü değişmeli!

Tasarruf, çevreye verilen zararı azaltıyor

Kaynakların tasarruflu kullanımı, çevreye verilen zararı azaltarak doğal kaynakların daha uzun ömürlü kullanılmasına olanak sağlıyor. Verimlilik ilkelerine bağlı kalarak tüketim kültürünün değiştirilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, kullanılmayan bilgisayarı kapatmak, odadan çıkarken ışığı kapatmak, evlerin muhafazalı bir şekilde inşa etmek, evden ayrılırken kombinin derecesini düşürmek gibi pratik uygulamaların sahip olduğumuz limitli kaynakların sürdürülebilirliğine katkı sağladığına dikkat çekiyor.

Dünyada tasarrufun önemine dikkat çekmek, refah seviyesini arttırmak, tüketimi değil biriktirmeyi teşvik etmek ve kaynakların sürdürülebilirliğini güçlendirmek amacıyla 31 Ekim Dünya Tasarruf Günü olarak anılıyor. 1924’te Birinci Uluslararası Tasarruf Kongresi’nde kabul edilen Dünya Tasarruf Günü, insanları birikimlerini yastık altından çıkarıp bir bankada değerlendirme fikriyle tanıştırmak amacıyla ortaya çıktı.

Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi (MDBF) Endüstri Mühendisliği (İngilizce) Bölüm Başkan Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Muhammet Enis Bulak,  tasarruf ve kaynakların verimli kullanılmasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Tasarruflu kullanım çevreye verilen zararı azaltıyor

Dünyada sınırlı bulunan kaynakları kontrollü ve bilinçli tüketmenin her geçen gün daha da önem kazandığını kaydeden Dr. Öğretim Üyesi Muhammet Enis Bulak, “Tasarruf ve kaynak verimliliği, artan nüfusla birlikte hızla azalan kaynakların doğru kullanımı konusunda dikkat çekilen konuların başındadır. Günlük yaşamımızda kullandığımız kaynakların üretilmesi aşamalarında doğada çevresel ve iklimsel etkiler oluşur. Kaynakların tasarruflu kullanımı çevreye verilen zararı azaltarak doğal kaynakların daha uzun ömürlü kullanılmasına olanak sağlar. Kaynakların tasarruflu kullanılması, ülkelerin gelişmesinde önemli ekonomik katkılar sağlar.” dedi.

Kaynak verimliliği, yeşil ekonominin oluşmasına destek oluyor

Günümüzde enerji üretiminde fosil yakıt kaynaklarına; endüstriyel gelişimde mineral kaynaklara ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Dr. Öğretim Üyesi Muhammet Enis Bulak, “Bu kaynakların tasarruflu kullanılarak süreç yönetimiyle çıktıya dönüştürülmesi ülkenin sosyoekonomik seviyesinin gelişmesini ve kendi öz kaynaklarıyla kendine yeten bir ülke olmasını sağlar. Kaynak verimliliği, döngüsel ve yeşil ekonominin oluşmasına destek olurken sürdürülebilir tüketim ve üretim olgusunun önemli bir parçasıdır.” diye konuştu.

Dr. Öğretim Üyesi Muhammet Enis Bulak, “Kaynakların ekonomideki akışı, sürdürülebilir kullanım seviyesinin en üst limitine ulaştığında uzun vadede ekonomik büyümeyi yakalamanın tek yolu kaynak verimliliğini aktif bir şekilde uygulamaktır. Kısacası bu durum aynı miktar kaynaktan daha fazla çıktı üretirken, tüketim ve israfı azaltmanın yollarını bulmak anlamına gelir.” dedi.

Rekabet kabiliyeti ve istihdam seviyesi artıyor

“Bu sürecin başarılı bir şekilde yönetilmesi, çevresel etkilerin azaltılması ile sağlıklı bir çevrede yaşamanın getirdiği yaşam kalitesini arttırır” diyen Dr. Öğretim Üyesi Muhammet Enis Bulak, “Ayrıca, kaynak verimliliğinin teşvik edilmesiyle endüstrinin rekabet edebilme kabiliyeti ve istihdam seviyesi artar. Özellikle geri dönüşüm ve geri kazanım sektörleri bu sayede desteklenirken üretim için önemli olan hammaddelerin güvenli bir şekilde tedariki sağlanır. Kaynak verimliliği çerçevesinde çevre ve iklim dengesini sağlamak ve gelecek nesillere aktarmak için hammaddeler bilinçli bir şekilde kullanılmalıdır. Enerji, malzeme ve maliyet noktalarında uygulanacak olan kaynak verimliliği ile birçok alanda tasarruf sağlanarak oluşan ürün taleplerine başarılı bir şekilde cevap verilebilir.” diye konuştu.

Doğal döngünün devamı için kaynaklar tasarruflu ve verimli kullanılmalıdır

Kaynakların insanların kullanımına açılmasının, sınırlı olan kaynakların tükenmesi riskini de beraberinde getirdiğini kaydeden Dr. Öğretim Üyesi Muhammet Enis Bulak, “Bireyler olarak doğal döngünün devam etmesi ve çevresel etkilerin minimum seviyelere indirilmesi için kaynakları tasarruflu ve verimli bir şekilde kullanmalıyız. Bu konuda bireyler bilinçlendirilerek sorumlu bir şekilde davranmaları sağlanmalıdır.” dedi.

Günlük yaşantıda küçük detaylarla gereksiz kullanım önlenebilir

Kişilerin günlük yaşantısında pratik ve basit uygulamalarla tüketim seviyesini optimize ederken gereksiz kullanımların önüne geçebileceğini vurgulayan Dr. Öğretim Üyesi Muhammet Enis Bulak, “Örneğin; işimiz bittiğinde bilgisayarı kapatmak, odadan çıkarken ışığı kapatmak, evlerimizi muhafazalı bir şekilde inşa etmek, muslukların sorunsuz şekilde çalıştığından emin olmak, evden ayrılırken kombinin derecesini düşürmek gibi pratik uygulamalar sahip olduğumuz limitli kaynakların sürdürülebilirliğine katkı sağlar.” dedi.

Tüketim kültürünü değiştirmeliyiz

Dr. Bulak, “Toplum olarak üretilen seviyenin üzerinde tükettiğimiz şu günlerde çevreye daha duyarlı bir birey olarak kullandığımız malzeme ve araçların geri dönüşümüne önem vererek ekosistemi korumalıyız. Özellikle çalıştığımız ve yaşadığımız mekanlarda verimlilik ilkelerine bağlı kalarak tüketim kültürünü değiştirmeliyiz. Atık oluşumunu en aza indirirken malzemeleri ve kaynakları kullanımlarının sonunda ürün döngüsüne geri döndürerek değerlerini mümkün olduğunca uzun süre korumayı hedeflerken döngüsel ekonomiye destek vermeye çalışan bireyler haline gelmeliyiz.” dedi.

Kaynaklar verimli kullanılınca çevresel performans artıyor

Kaynakların tasarruflu ve verimli kullanımının işletmeler açısından çevresel performansın arttırılması ve maliyetlerin düşürülmesi ile finansal göstergelerin iyileştirilmesi noktasında avantaj sağladığını kaydeden Dr. Öğretim Üyesi Muhammet Enis Bulak, sözlerini şöyle tamamladı:

“Bu doğrultuda firmalar süreçlerinde çevresel faktörleri de göz önünde bulundururken israfı minimize etmelidirler. Karar vericiler ve yöneticiler ise işletmelerde yatırımlarını kaynak verimliliğine yönlendirerek modern ve verimli teknolojileri üretim süreçlerine adapte etmelidirler. İşletmeler ancak verimli kaynak yönetim anlayışı ile ekonomik, çevresel ve sosyal dengeyi kurabilir ve sürdürülebilir gelişme hedeflerine ulaşır. 

Firma içi israflar araştırılıp önlenmeli

Firmalar kaynaklarını tasarruflu ve verimli kullanmak için üst seviyeden başlayarak tüm çalışanlarına konunun önemi hakkında bilgilendirme yapmalıdır. Daha sonra firma içi süreçlerde israfların hangi aşamalarda meydana geldiği araştırılmalıdır. Bu aşama sonrası gerekli aksiyonlar alınarak yazılı bir plan çerçevesinde görev tanımlamaları ve zaman çizelgeleri oluşturularak süreç takip edilmelidir. 

Kaynak tasarrufu ile kaynakların sürdürülebilirliği sağlanıyor

İşletmeler özellikle ISO 14000 gibi çevre yönetim sistemlerine entegre olarak kaynaklarını daha verimli ve başarılı bir şekilde yönetmeli ve rekabetçilik düzeyini arttırmalıdır. Firma içinde bu kavramın bir kültür haline getirilerek tüm çalışanların her adımda kaynak verimliliğini dikkate almaları sağlanmalıdır. Son aşama olarak ise yapılması gerekenler denetlenerek planlanan seviye ile karşılaştırılmalıdır. Sonuç olarak, bireysel ve firma düzeyinde kaynak tasarrufu ve verimliliğini dikkate almak; sosyal, çevresel ve ekonomik boyutlarda topluma ve işletmelere faydalar üreterek kısıtlı miktarda olan kaynakların sürdürülebilirliğini sağlar.”



İHH İnsani Yardım Vakfı Gölcük Temsilcisi Ahmet Bilgin ÖZGÜRLÜK FİLOSU İLE KUDÜS’E GİDİYOR

Dr. Ekrem Aktuğ’un Kızı Serra Yoğun Bakımda

YILDIZLI, KOMİSYON TOPLANTISI İÇİN KIRGIZİSTAN’A GİDİYOR

HAKEV Yardım Vakfı Gölcük Temsilcisi Burhanettin Çalgan, “BAYRAM ÖNCESİ GAZZE’DEKİ DİN KARDEŞLERİMİZİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRELİM’

Terzioğlu Spor Kulübü’nden Büyük Başarı İKİ ALTIN MADALYA

Çetiner’den Dünya Yaban Hayatı Günü hakkında önemli açıklama ‘BİRÇOK HAYVAN NESLİ TÜKENME TEHLİKESİ İLE KARŞI KARŞIYA’

Ceyhun Konak ve Tayfun Konak Vali Yavuz’a ziyaret ‘TEBRİK EDİYORUM’

Ay, ‘Şaban-ı Şerif Ayı Ümmetin Ayıdır’

Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, ‘SİVİL TOPLUM GÜÇLENMELİ’

Kocaeli’de kick boks fırtınası esti DÖVÜŞÇÜLER RİNGİN TOZUNU ATTIRDI

Şehit Deniz Akdeniz Üstgeçidi’nde paslanmalar her geçen gün büyüyor GEÇ KALINMADAN ÖNLEM ALINMALI

Değirmendere sahili yürüyüş yolunda ONARIM ÇALIŞMALARI ARALIKSIZ DEVAM EDİYOR

Değirmendere Yalı Evleri HUZURU ARAYANLARIN ADRESİ OLUYOR

VATAN CADDESİ SAKİNLERİ YOLLARININ YENİLENMESİNİ İSTİYOR

ELİF NİSA ÇELİK 5 YAŞINDA

Değirmendere Yalı Mahallesi Sakinleri o bölgeye kavşak aynası istiyor

Değirmendere’de küp taş tamiri

Esra Durmuş Sanat Atölyesi Kursiyerleri, SANATA YOLCULUK YAPTI

Gölcük Esnaf Odası Başkanı Necmi Kocaman’dan, İKİ GÜNLÜK BOYKOT ÇAĞRISINA SERT TEPKİ

Müdür Mert ve Türkmen İlkokullarda halk oyunları çalışmalarını takip ettiler “HALK OYUNLARI KÜLTÜRÜMÜZÜN VAZGEÇİLMEZ PARÇALARIDIR”

‘İLK 4 AYDA 120 ESNAFIMIZ 58 MİLYON 357 BİN LİRA KREDİ KULLANDI’

KOTO’nun yeni üyeleri bilgilendirme toplantısında buluştu

Oto Gülmek İşletme Sahibi İsmail Gülmek, “ARACINIZ DENEYİMLİ ELLERE EMANET”

KANDEMİR, “SATIŞLAR DURDU KİRALAMADA RAĞBET VAR”

Remzi Oto Elektrik İşletmecisi Remzi Ödün “GÜVEN BİZM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”

KOTO’nun yeni üyeleri bilgilendirme toplantısında buluştu

TERSANEYE ALINACAK 265 İŞÇİ İÇİN KURALAR 16 MAYIS’TA ÇEKİLİYOR

EMEKLİLER İNTİBAK BEKLİYOR

Başkan Bulut, Nisan ayı ihracat verilerini değerlendirdi; “YILSONUNDA 267 MİLYAR DOLAR SEVİYESİNİ AŞABİLİRİZ”

Kocaeli'de Ticaret Bakanlığı’na yaptığı ekmek zammı onaylandı EKMEK 10 LİRA OLDU

‘İLK 4 AYDA 120 ESNAFIMIZ 58 MİLYON 357 BİN LİRA KREDİ KULLANDI’

BÜYÜKŞEHİR’DEN GÖLCÜK SAHİLİNE SKATE PARK

“ANNELERİMİZ BAŞIMIZIN TACIDIR”

Zafer Partisi Gölcük İlçe Teşkilatı Olağan 2. Kongresini yaptı KAYIHAN KAYI YENİDEN BAŞKAN

Kocaeli Valisi Seddar Yavuz Hemşireler Haftası’nı kutladı

Şakacı Bıcırıklar Kukla Gösterisi ile MİNİKLER HEM EĞLENDİ HEM ÖĞRENDİ

Gölcük Necati Çelik Devlet Hastanesinde 5 MAYIS DÜNYA EL HİJYENİ GÜNÜ ETKİNLİĞİ DÜZENLENDİ

Büyükakın: “Mutlu annelerle mutlu gelecek inşa ediyoruz”

Birikim Okulları'ndan Başkan Sezer’e Fidan Sertifikası

Başkan Büyükakın: “Filistin için tepkinizi ortaya koyun”

ES’li öğrencilerden anlamlı etkinlik

Encümen toplantısında çeşitli konular ele alındı

BÜYÜKAKIN: “ÇİFTÇİMİZE 5 YILDA 1 MİLYAR TL DESTEK SAĞLADIK”

Yapay Zeka Çalıştayı, Bilim Merkezinde başladı

Donanma Mahallesi 265. Sokak’ta parke bordür çalışması yapıldı

KOTO’nun yeni üyeleri bilgilendirme toplantısında buluştu

Oto Gülmek İşletme Sahibi İsmail Gülmek, “ARACINIZ DENEYİMLİ ELLERE EMANET”

SMA’LI ASEL SEVER İÇİN DOĞAÇLAMA TİYATRO GECESİ

İZMİT BELEDİYESİ ALİKAHYA’YA YENİ PARK VE OYUN ALANI KAZANDIRIYOR

Kocaelispor, Mustafa Gürsel ile yolları ayırdı

Komşuya yenildik, Çorum FK ile Play-off oynayacağız

KANDEMİR, “SATIŞLAR DURDU KİRALAMADA RAĞBET VAR”

"SEVGİNİN AŞAMAYACAĞI ENGEL YOKTUR"

GÖLCÜKLÜ ÇOCUKLAR KUKLA GÖSTERİSİ İLE EĞLENCEYE DOYACAK

12 Mayıs Pazar Anneler Günü TÜM ANNELERİMİZİN BU GÜZEL GÜNÜN KUTLARIZ

Şehit Volkan Tantürk MTAL göğsümüzü Kabarttı ULUSLARARSI ROBOT OLİMPİYATLARINDA 1.’LİK VE 2.’LİĞİ KİMSEYE KAPTIRMADI

Gölcük Gürcü Kafkas Kültür Derneği Evi Başkanı Saffet Çelik TÜRK CUMHURİYETLERİ BİRLİĞİ’NİN DAVETLİSİ OLDU

BAŞKAN BÜYÜKAKIN, HEMŞİRELER GÜNÜNÜ KUTLADI

Balın Aktif Yaşam Merkezi yarın açılıyor SAĞLIĞIN ADRESİ OLACAK

MUTLU GÜNLERE ŞAHİTLİK ETMEYE BAŞLADI

Yükleniyor