Tarih: 18.05.2022 09:55

Yazar İhsan Sönmez’den AKV’li Öğrencilere YARATICI YAZARLIK SÖYLEŞİSİ

Facebook Twitter Linked-in

Emekli olduktan sonra Gölcük, Değirmendere’ye yerleşen ve edebiyat yaşamına burada devam eden şair ve yazar H. İhsan Sönmez, “Avrupa Mesleki Beceriler Haftası ve Bahar Şenliği” etkinlikleri kapsamında Anadolu Kalkınma Vakfı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri ile bir araya geldi.

Tavsiyelerde bulundu

İhsan Sönmez şiirleri ve romanlarıyla binlerce insanın kalbine ulaşırken gençlere de örnek olmak, onların hayal gücünün önünde yer alan engelleri kaldırmak için her fırsatta öğrencilerle bir araya geliyor. AKV Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin “Avrupa Mesleki Beceriler Haftası ve Bahar Şenliği” etkinlikleri kapsamında okulu ziyaret eden İhsan Sönmez, öğrencilere yazma serüvene nasıl çıkacakları noktasında tavsiyelerde bulundu.

“Özgürce hayal kurun ve yarattığınız bu hayalî dünyanın kapılarını insanlara açın”

Genç yazar adaylarına yazmaya başlamak için gerekli olan şeylerin başında özgüven ve merak unsurlarının geldiğini söylemekle söze başlayan Sönmez şöyle devam etti: ” Sevgili gençler, yazmaya başlayacaksanız önce cesur olacaksınız. Yaşanabilir ya da imkan dahilinde olan şeyleri yazmak herkesin yapabileceği şeyler. Siz öyle cesur olun ki imkânsız durumları hayal edin. Yok artık bu da olmaz denilen şeyleri kaleme dökün. Sizi yolunuzdan döndürecek her şeye kulak tıkayın. Özgürce hayal kurun ve yarattığınız bu hayalî dünyanın kapılarını insanlara açın.”

“Yazmak insanın en özgür alanlarından biri tıpkı hayal kurmak gibi”

Bugüne kadar yazdığı her kitabın içindeki sese kulak vererek kâğıda dökülenler neticesinde ortaya çıktığını belirten Sönmez “elbette her yazar yazdıklarının beğenilmesini takdir görmesini ister ama sadece beğenilsin diye yazmak da kendinize ihanet etmek gibi bir şey. Oysa yazmak insanın en özgür alanlarından biri tıpkı hayal kurmak gibi. Kurduğunuz hayalleri nasıl birileri beğensin diye sınırlamıyorsanız yazdıklarınızı da beğeni sınırları içine hapsedemezsiniz.” dedi.

“Gerçekten bir şey yazmak istiyorsanız o olaya hakim olmalı ve uzun vadeli düşünmelisiniz”

Bir öğrencinin “Ben yazmaya başladığımda o an aklıma gelenleri yazıyorum. Bu ne kadar doğru sizce?” diye sorması üzerine Sönmez şunları söyledi. ” Evet ilhamla yazmak kimi yazarların yeteneği. Özellikle bazıları oturup bir gecede onlarca sayfada yazabiliyor. Kabul etmek lazım ilham gelmeden yazmaya başlamak çok. Ancak o ilk ilhamın yazdıracağı cümle sayısı 3-4 kadardır. Gerçekten bir şey yazmak istiyorsanız o olaya hakim olmalı ve uzun vadeli düşünmelisiniz. Benim bir kitabı yazma sürecim yaklaşık 2,5 yılımı alıyor. Baştaki o ilhamı tüm sürece yayabilmek önemli yani.”

Söyleşinin sonunda Sönmez öğrencilere kendi yazdığı kitapları imzalayıp hediye etti. Hatıra fotoğrafından sonra etkinlik sona erdi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —