Tarih: 23.05.2019 14:23

Yeni Askerlik Sistemi için SİYASİLER NE DEDİ?

Facebook Twitter Linked-in

Yeni Askerlik Sistemi için

SİYASİLER NE DEDİ?

Yeni askerlik sistemiyle ilgili kanun teklifi meclis başkanlığına sunuldu. Bedelli askerlik sürekli hale gelecek ve Askerlik 6 aya inecek. Bizde yeni askerlik sistemi kanun teklifini Siyasi Parti İlçe Başkanlarına sorduk. Bakın İlçe Başkanları Yeni Askerlik Sistemi için ne dedi?

Seymen, “Bayram öncesi ikinci bir bayram yaşatacağız”

AK Parti İlçe Başkanı Çetin Seymen,“ Hükümetimizin almış olduğu bu karar ile bayram öncesi ikinci bir bayram yaşatacağız. Eğer yasa meclisten onaylanırsa bu ülkemiz için oldukça iyi olacaktır. Türkiye yavaş yavaş profesyonel askerliğe adım atıyor. Zaten olması gerekende buydu. Zorunlu askerlik 6 ay olacak ve 12 ayını tamamlamak için askerliğe devam etmek isteyen askerlerimize maaş bağlanacak ve adım adım profesyonel asker olma yolunda adım atmaları amaçlanmıştır. Bedelli askerlik sürekli hale gelecek ve 31 Bin 343 Lira gibi rakam olarak belirlendi. Bence buda çok makul bir rakam. Bedelli askerlik başvuruları yılda 124 Bin kişi olarak belirlendi ve eğer talep fazla olursa kura çekileceği belirlendi. Bu uygulama ile bir defaya mahsus asker kaçağı durumunda olan kişilere de af yolu çıkmış oldu. Askerlik vazifesini yerine getirememiş olanlar bu uygulama ile askerlik vazifelerini yerine getirebilecekler. Buna benzer bir uygulama 100 yıl önce yapılmıştı. 100 yıl sonra yapılan bu uygulama ile askerlikte yeni bir döneme girmiş olacağız” dedi.

Gürel, “Sistem düzgün bir şekilde uygulanırsa güzel bir çalışma olacağına inanıyorum”

CHP İlçe Başkanı Fikret Gürel, “15 Temmuz darbe girişimi neticesinde askerlik sistemiyle alakalı olarak köklü değişiklikler hükümet tarafından atılmış ve atılmaya devam etmektedir. Bu süreç zarfında Askeri Liselerin kapatılması gerçek manada subay yetiştirilmesinin önüne geçilmiştir. Çünkü Askeri Liselerde gerçek manada askerliğin bir meslek olduğu gençlerimize aşılanarak hayata geçirilmişti. Günümüzde ise işsiz gençlerimizin ve gelecek garantisi olmayan üniversite öğrencilerimizin bir meslek kapısı olmuştur. Bir subay kardeşi olarak bunun bilincindeyim. Yapılan bu son değişikliklerle anladığım kadarıyla ülkemiz tamamen profesyonel ve paralı askerliğe geçiş yapacaktır. Tabi bu olayın konunun başında da asker kökenli bir bakanın olması daha ciddi bir şekilde ele alınmasına imkan tanıyacaktır. Ve gençlerimizin bu sistemle mesleki açıdan önlerinin açılacağı ve en güzel dönemlerinde en kısa sürede askerlik vazifelerini yerine getirip hayata atılmalarının önü açılacaktır. Sistem düzgün bir şekilde uygulanırsa güzel bir çalışma olacağına inanıyorum. Aynı zamanda üniversite mezunlarımıza tanınan yedek subaylığın, meslek yüksekokulu mezunlarına da tanınmakta olacak. Yedek astsubaylığın adalete de sağlayacağı güzel bir çalışmadır” diye konuştu.

Çakır, ‘Şahsi olarak yeni askerlik düzenini olumlu bulmuyorum’

MHP İlçe Başkanı Bilal Çakır, ‘Benim şahsi görüşüm, askerliğin bu kadar basit hale getirilmesini doğru bulmuyorum. Türk Milleti asker doğar, askerliğini de yapar. Askerlik bence tek tip olmalı. En az 15 ay olmalı. Çünkü askerlik çok kutsal bir görev. Peygamber Ocağı diye adlandırdığımız bir yerin bedelli ya da bedelsizi olmaz.Ülkemizde ne yazık ki kriz yaşanıyor. Devlet bununla ilgili bu krizi aşmak istiyor. Partim olarak değil ama şahsi görüşüm bu kararı olumlu bulmuyorum’ dedi.

Aynacı, ‘Bedelli askerlik kalıcı olmamalı’

İYİ Parti İlçe Başkanı İsmail Aynacı, “Biz Türk milleti olarak askerliği Peygamber Ocağı olarak gören ve her Türk asker doğar bilinci ile yaşayan bir toplumuz. Askerliğin 6 aya düşmesi ve isteğe bağlı ücret karşılığı bir 6 ay daha kalınması, yedek subaylık gibi birçok konuda değişiklik yapılmaktadır. Profesyonel ordu için güzel adımlar olarak görünse bedelli askerliğin kalıcı olmaması ve şartlarının biraz daha zor olması gerektiğini düşünenlerdenim. Bu tür değişiklikleri yaparken şehit anne çocuk ve eşleri karşımızda imiş gibi çalışıp bizim için çok değerli olan şehit ve yakınlarımızı incitmemeliyiz.”

İsim: Serap DURUKAN-Nihan ATAK




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —