Tarih: 09.06.2024 15:39

YÜDES PROJESİ TÜRKİYE’DE İLK VE TEK GÖLCÜK’TE HAYATA GEÇİRİLDİ

Facebook Twitter Linked-in

“Eğitim, Gölcük İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüzce yürütülmektedir”

YÜDES projesi hakkında bilgi veren İlçe Milli Eğitim Müdürü Caferi Tayyar Mert, “Başarılı birey, üretken toplum, güçlü ülke olabilmek için bilgiye sahip olmanın önemi tartışılmaz ancak asıl olan bilgiye sahip olmak değil, bilgiyi kullanabilme becerisine sahip olmaktır. Yeniçağın değişen paradigmasında istenilen nitelikteki bireylerin tanımı da değişmiştir. Yeni anlayışa göre tüketen değil, üreten bireyler olmalı, yapılmışı tekrar eden değil, yenilikçi bir anlayışla yapılmamışın peşinde koşan bireyler yetiştirme ihtiyacımız vardır. YÜDES, bu ihtiyaçla oluşturulmuş bir eğitim yaklaşımıdır. Çocuklara bilgiyi yüklemekten ziyade düşünme becerilerini geliştirebilmek, sahip oldukları bilgileri hızlı ve etkili bir biçimde birleştirerek yeni bilgilere ulaşmalarını sağlamak, farklı bakış açıları kazandırarak düşünsel esneklikle etkili problem çözümlerine ulaşabilmelerini sağlayabilmek amacıyla tasarlanmış bir eğitimdir. Türkiye’de sadece Kocaeli’nin Gölcük ilçesinde yürütülen bir eğitim programıdır. Eğitimin öğrenciler üzerinde etkisi o kadar güçlü oldu ki YÜDES eğitimlerinin il geneline yaygınlaştırılması için Kocaeli İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nde eğitimci eğitimleri verildi. Eğitim, Gölcük İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüzce yürütülmektedir. Eğitimin yaratıcısı ve tasarlayıcısı, uzun süre İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde projelerde ve ARGE’de çalışmış uzman eğitimci Murat Ayhan Mıstıkoğlu tarafından uygulanmaktadır” dedi.

Müdür Mert, eğitimin amacı hakkında bilgi verdi

YÜDES eğitimi hakkında bazı bilgiler veren İlçe Milli Eğitim Müdürü Mert, “YÜDES, öğrenci merkezli anlayışla öğrencilerin düşünme sistemini harekete geçirerek hızlı ve etkili düşünme becerileri geliştirmeye çalışan bir eğitim modelidir. Bilgi yüklemek yerine zihinde yüklü bulunan bilgileri hızlı bir şekilde tarayarak sentezlemeye çalışır. Öğrencinin, mümkün olduğunca farklı bakış açıları kazandırmaya çalışarak etkili ve hızlı çözümler üretebilmesini sağlar. YÜDES Eğitiminin amaçlarından bahsedecek olursakta; Bu eğitimin amacı, ülkemizin ihtiyacı olan üretken, farklı bakan ve fark oluşturan nitelikli bireyler yetiştirmek, çocuklara hayatın her alanında yaptıkları her işte başarılı olmalarını sağlayacak davranışsal yapı kazandırmak, öğrencilere hem eğitim hayatında hem de eğitim hayatı sonrasında kullanabileceği güçlü ve hızlı bir düşünme becerisi kazandırmaktır. Ayrıca esnek ve üst düzey düşünme becerileri kazandırarak her alanda başarılı bireyler olabilmelerini sağlamak ve kendilerini gerçekleştirmelerine yardımcı olmak, irade ve duygu kontrolü becerilerini geliştirerek hayatın her alanında mutlu ve başarılı olmalarını sağlayacak bir karakter kazandırmak da bu eğitimin amaçları arasındadır” dedi.

“Çocuklar eğlenerek kendilerini geliştirir”

YÜDES Projesinin  nasıl uygulanan bir eğitim olduğu konusunda da bilgiler veren Müdür Mert, “Eğitim, tümüyle etkinliklerden oluşur. Öğrenci doğrudan uygulayıcıdır. Ciddi zihinsel çalışma gerektirdiğinden yorucu ve zorlayıcı bir eğitimdir. Ancak yapısal olarak öğrencilerin sıkılmayacağı, hatta hoşlarına gidecek şekilde tasarlanmıştır. Çocuklar eğlenerek kendilerini geliştirir. Birbirinden çok farklı etkinlikleri yaparak, uygulayarak kendileri gerçekleştirir” dedi.

“Bu eğitim, özellikle ortaokul 6. ve 7. sınıf öğrencilerine yönelik bir eğitimdir”

YÜDES Eğitiminin kimlere yönelik olduğu konusunda da açıklamalarda bulunan İlçe Milli Eğitim Müdürü Caferi tayyar Mert, “Çocuklara öğrenmeyi ve düşünmeyi sevdiren bir eğitimdir. Bu eğitim, özellikle ortaokul 6. ve 7. sınıf öğrencilerine yönelik bir eğitimdir. Çünkü çocuklar kozasından çıkıp, kanatlarını açıp kendi olma yolundaki bir kelebek gibidir. Bu geçiş döneminde YÜDES eğitimi çok önemli bir kılavuzluk yapmaya çalışır.  YÜDES çocuklara bir kimlik kazandırmaya çalışır. Pes etmeyen, sorumluluklarını yerine getiren, yapılması gerekeni yapılması gerektiği şekilde yapmaya çalışan bir kişilik oluşturmaya çalışır. YÜDES ile oluşturulan ortam ile grup psikolojisi dikkate alarak toplumcudan bireyselliğe doğru bir YÜDES’li kimliği oluşturmaya çalışıyor. Bu eğitim, düşünme ve davranışı biçimlendirme odaklı bir eğitimdir. Bu nedenle bir yıl süren yoğun bir programdır. YÜDES eğitimleri sonunda eğitime katılan tüm öğrenci ve veli görüşleri alınmıştır. Akademik ilerlemeleri gözlemlemek için girmiş oldukları sınavların takibi yapılmıştır. Ayrıca eğitime katılan öğrencilerin bulundukları okuldaki öğretmenlerin görüşleri rapor halinde toplanmıştır. Eğitimle ilgili toplanan tüm verilerde çocukların bilişsel, düşünsel, duygusal, davranışsal gelişmeleri gözlenmiş, çocuklar üzerinde oluşturduğu güçlü etkiden ötürü bu eğitimin yaygınlaştırılması gerektiği hususunda genel kanı oluşmuştur” dedi. 

Haber: Serap DURUKAN

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —