Tarih: 20.08.2023 13:00

Zincir Marketler Bakkal esnafını olumsuz etkiliyor KESGİN, ‘ACİL KISITLAMA GETİRİLMELİ’

Facebook Twitter Linked-in

Gölcük Bakkallar Büfeler ve Tekel Bayiler Odası Başkanı Faruk Hikmet Kesgin,  son zamanlarda hızla artan zincir marketler bakkal esnafını olumsuz etkilediğini ifade ederek, “Zincir marketlere çok acil kısıtlama getirilmeli” dedi.

“İsteğimiz Türkiye genelinde bir kısıtlama getirilmesi”

Başkan Kesgin yaptığı açıklamada, “Bakkalların sorunları Aslında 2002’den sonra çoğalmaya başladı. Bu yerel zincir marketlerin şehir içine büyük marketleri açmaları zaman içerisinde bakkalların tamamen biteceğini zaten bir göstergesiydi. 2009’daki Ticaret Bakanlığına verdiğimiz önergede bu konu çok işlendi, fakat hiçbir çözüm üretilmedi. Yani Bakkallar Odaları olarak bizim istediğimiz Türkiye genelinde bunlara bir kısıtlama getirilmesi. Açılmama yönünde değilde belli il ve ilçelerin nüfus oranlarına göre bir sabit şube sayısı verilmesi yönünde bir tedbir alınsın istedik. Fakat bunu bile kimse uygulamadı, yapamadılar yani” dedi.

“Bu tempoyla gidersek önümüzdeki son 5 yıl süresinde Bakkal diye bir esnaf maalesef kalmayacak”

Açıklamalarına devam eden Başkan Kesgin, “En son çıkarılan market yasası bakkalın lehine olacak diye beklerken tam tersi aleyhine oldu. 300 metrekare şehiriçlerinde şube açılmasına izin verildi. Fakat bunlara herhangi bir düzenleme ya da bir sınırlama getirilmedi. Her mahallede şu an gördüğümüz zinciri marketlerin ikişer üçer tane şubeleri var. Maalesef bu da bakkalı olumsuz yönde etkiliyor.Bu tempoyla gidersek önümüzdeki son 5 yıl süresinde Bakkal diye bir esnaf maalesef kalmayacak. Durum onu gösteriyor. En kötü cep büfeler tarzında Büfe tarzı yerler küçük esnaf olarak devam edebilir. Fakat orta çaptaki bir market gibi işveren bakkalların çoğu kapatmak zorunda kalır” dedi.

“Enflasyon vatandaşın alım gücünü azalttığı gibi bakkalın da alım gücünü azalttı”

Ekonomik kriz bakkal esnafını da derinden etkilediğini ifade eden Başkan Kesgin, “Son yaşadığımız ekonomik krizden sonra zaten artan fiyatlar, enflasyon vatandaşın alım gücünü azalttığı gibi bakkalın da alım gücünü azalttı. Bakkalın sattığı sigaraydı mesela; bugün bir sigara reyonunu tüm çeşitler ile doldurmak istese bir bakkal haftalık 70 – 80 bin Lira civarında bir rakam lazım. Yani öyle kolay değil artık bakkalcılık da zorlaştı maalesef. Burada bizim en büyük beklentimiz bu saatten sonra da ne kadar faydası olur pek bilemiyorum. Tarım Kredi Kooperatifleri ile yapılan bir protokolümüz var; bunda bir yıl önce. Bakkallara şube verilip Tarım Kredi Kooperatifleri adı altında hizmet verebilme imkanı verdiler. Fakat bu da bir yıldan beri daha bu uygulamaya konulmadı. Türkiye genelinde 3-4 tane ilde var şu an bu uygulama.  Fakat Türkiye geneline tamamen yayılmadı. Onu da başaramadılar” dedi.

“Zincir market veresiye vermez ama mahallesindeki bakkal veresiye imkanı sunar”

Başkan Kesgin son olarak açıklamasında, “Küçük esnaf olarak kendi emeğiyle çalışan, kendi Bağ-Kur’unu, sigortasını ödeyen,  yanında en kötü bir tane eleman çalıştırıp ona maaş imkanı veren, kendi ailesine geçindiren, kimseden bir beklentisi olmayan küçük esnafı yaşatmak aslında ülke ekonomisi için büyük bir katkı. Mahallesinde parası olmayan, kredi kartı borcu olanların çoğu bakkaldan veresiye imkanını kullanabiliyor. Maalesef büyük zincirlerde böyle bir imkanları yok. Onları da göz önünde bulundurup acilen gerekli tedbirlerin alınması lazım. En büyük temennimiz beklentimizden bu” dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —