23 Nisan, şanlı bir tarihe sahip olan Türk halkının, yaşadığı toprakları düşman işgalinden kurtarma mücadelesindeki kararlılığını tüm dünyaya ilan ettiği bir gündür. Bağımsızlığını tamamen kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalan bir halkın özgürlük mücadelesinin en önemli simgelerinden olan TBMM’nin kuruluşunun yıl dönümüdür.
23 Nisan bu nedenle tüm mili bayramlarımız içinde özel bir yere sahiptir. Türk halkı, 23 Nisan 1920’de, başka devletlerin tahakkümü altında yaşamak istemediğini, bu uğurda yaptığı mücadelede ne kadar kararlı olduğunu göstermiştir. Böylece bağımsızlık mücadelesini kendi seçtiği kişilerin önderliğinde sürdüreceğini ilan etmiştir. Meclis, açılışının ilk yıldönümünde bu önemli olayın gerçekleştiği günü “Milli Bayram” ilan ederek 23 Nisan’ın anlam ve öneminin ne kadar büyük olduğunu göstermiştir.
Atatürk’ün büyük destek verdiği Himaye-i Etfal Cemiyeti başta olmak üzere çeşitli sivil toplum kuruluşlarının ve halkın gayretleriyle Çocuk Bayramı’na dönüşen 23 Nisan çok özel bir anlama daha kavuşmuştur. Bayramın asıl amacı eğlenceli etkinliklerden ziyade, toplumun dikkatinin yardıma muhtaç çocuklara ve farklı çocuk sorunlarına çekilmesini sağlamak haline gelmiştir. Çocuk ölümlerinin azaltılması dahil pek çok soruna dikkatlerin çekilmesine yardımcı olmaya başlayan 23 Nisan hem yardıma muhtaç çocukların hem de ülkenin problemlerinin çözümüne destek olmuştur. Bu durum 23 Nisan’ın tarihi açıdan önemini daha da artırmıştır.
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın tarihi ve önemi, Atatürk'ün hayatı ve devrimleriyle yakından ilgilidir. Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu olarak Türk Milleti'nin milli iradesine büyük önem vermiştir. Bu nedenle Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılışını, Türk milletinin kendi kendini yönetme iradesinin ilanı, dolayısıyla da kutlanacak önemli bir gün olarak kabul etmiştir. Atatürk ayrıca, 23 Nisan’ı yeni kurulan devletin geleceği olan Türk çocuklarının bayramı olarak kutlanmasını da özellikle istemiştir. Böylece, çocukları Türk halkının milli egemenliğiyle özdeşleştirmiştir. Her yıl nisan ayının 23’ünde, tüm Türk halkı milli iradesine sahip çıkma ve Türkiye'nin geleceği için umutlu olma mesajı verir.
1929’dan itibaren Çocuk Haftası olarak kutlanmaya başlanan 23 Nisan hem çocukların sorunlarına dikkat çekilen hem de ülke çapında coşkuyla kutlanan bir milli bayram haline dönüşmüştür. 27 Kasım 1935’te çıkarılan bir kanunla bu bayrama “Milli Hakimiyet Bayramı” adı verilmiştir. Bu ad 1981'de çıkarılan bir kanunla "23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” olarak değiştirilmiştir.
23 Nisan, 1979'da TRT tarafından törenlere komşu ülkelerden çocukların davet edilmesiyle uluslararası bir kimlik kazanmıştır. Kutlamalarına TBMM'nin ve TRT’nin çabalarıyla her geçen yıl daha fazla ülkeden çocukların katıldığı 23 Nisan, sadece Türk çocuklarının değil tüm çocukların günü olma yolundadır. Bu özel günü anlamına uygun olarak kutlamak hepimizin görevidir. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlu olsun.