Satranç son yıllarda oldukça ilgi gören bir strateji oyunu olarak dikkat çekiyor. Bu konuda sporcuların yanı sıra anne-babalar da satranca büyük ilgi gösteriyorlar. Çocuklarının bir adım önde olmasını isteyen ve satrancın analitik düşünceyi geliştirdiğine inanan anne – babalar çocuklarının satranç oynaması için büyük bir teşvik ve bazen ne yazık ki yarış içindeler.
* * *
Satranç hiç kolay bir spor değil. Gerek oynanışı gerekse geliştirilebilmesi büyük emek ve zaman istiyor. Üstelik de sadece sporcu açısından değil. Özellikle küçük yaşlardaki sporcuların, sporcu adaylarının ebeveynleri de farklı yönleriyle de olsa bir o kadar cefa çekiyor. Biliyorum, çünkü aynılarını ben de yaşadım, yaşıyorum.
Satranç sporcusunun sürekli olarak rakibinin yapabileceği olası hamleleri hesaplayabilmesi, ona karşı en iyi hamle ya da hamleler dizisini bulabilmesi beklenir. Bir zeka oyunu olan satranç dünyada olduğu gibi ülkemizde de yapılan turnuvalar ile bir spor olarak kabul görüyor. Bu yüzden de zaten diğer spor dallarında olduğu gibi Gençlik ve Spor Bakanlığı’tarafından da destekleniyor.
* * *
Tek başına öğrenilen satranç ancak bir rakip olur ise oynanabilir. Bir tek rakip ile oynanan satrancın gelişmesi, sporcunun farklı oyun türlerini ve taktiklerini görmesi, her duruma göre farklı stratejiler geliştirmesi için ise turnuvalar şart. Sporcu ne kadar turnuvaya katılır ise o kadar gelişir. Bilinçli sporcunun olması kaliteli spor kulüplerinin ve antrenörlerin olmasını gerektirir. Bu bir zincirdir.
Ancak bu kadar önemli olan ve bu zinciri oluşturan turnuvalar ne yazık ki bizim ilimizde oldukça yetersiz. İstanbul’dan sonra büyüklüğü ile övündüğümüz, Türkiye’nin en zengin ili ve zekası ile de Türkiye’nin ilk 10’unda yer alan Kocaeli’de özellikle son aylarda, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın desteklerine rağmen, milli bayramlarımız dahil turnuvalar düzenlenmiyor. Bu kadar önemli bir sanayi kenti olan ve nüfus yoğunluğuna da sahip olan Kocaeli’de satranç hiç de hak etmediği bir yere doğru itiliyor. Zaten yavaş gelişen ve ilgi gören bu spor satranç vizyonuna sahip olunamadığından olsa gerek önemini yitiriyor, değersizleştiriliyor.
* * *
Kocaeli bunu hak etmiyor. Kocaeli’de de satranç sporunun geliştirilebilmesi için önümüzde bir engel yok, belki sadece bir vizyon ve emek harcama eksikliği var.
Bundan sonraki süreçte, 9 tane ‘Yeşil Sanayi Buluşmaları Satranç Turnuvaları’ düzenleyen biri olarak, Kocaeli’nin satrançta gelişimine katkı sağlamak, satranç oynayan 7’den 70’e herkesin sorunlarını dinleyip çözüm sunmak, sporcu ve velilerine daha iyi olanaklar sunmak ve Kocaeli’deki ilginin daha da azalmasını önleyerek tekrar artmasını, Kocaeli’nin satranç konusunda bir marka olmasını sağlamak için Satranç Federasyonu’nun Kocaeli il temsilciliğine aday oldum.
* * *
Bu bir ekip işi. Atanır isem bundan sonraki süreçte satrancın tüm paydaşları ile beraber ilimize en iyi katkıyı sağlamak için çalışacağız. Ben yapacağımızı biliyorum. Çünkü çok daha iyisine layık olduğumuzu ve neyin nasıl yapılması gerektiğini biliyorum.
(Vizyon ve hedeflerimi tekrar bu köşeden sizlerle de paylaşıyor olacağım.9
Belma Özgen Akbay