Alınganlık Nedir?
Size yapılan bir eleştiri karşısında kendinizi kötü hissediyor, sosyal ortamda sizinle alakalı yapılan bir şakayı küçük düşürülmek olarak algılıyor, kendinizi sık sık insanlara kırılmış buluyorsanız aşırı alıngan olabilirsiniz.
Aşırı alınganlık TDK’da kişinin öz güven eksikliği nedeniyle kendisine yöneltilen eleştirilere aşırı tepki gösterme durumu olarak tanımlanan, sosyal ilişkileri zedeleyen ve hayat kalitesini düşüren bir düşünce tarzıdır.
Aşırı Alınganlığın Nedenleri
Bir problemi çözmek öncelikle probleme neden olan sorunları anlamakla mümkündür. Davranışlarımızın altında yatan nedenleri fark etmeden davranışlarımızı değiştirmemiz mümkün değildir. O halde aşırı alınganlığa sebep olan nedenleri sıralayalım.
- Öz güven eksikliği
- Öz değer eksikliği
- Durumları kişiselleştirme
- Kurban psikolojisini hayata entegre etme
- Onaylanma isteği
- Eleştiriyi kabul edememe
- Şüphecilik
- Geçmişten gelen travmatik olaylar
Aşırı Alınganlıktan Kurtulmak İçin Neler Yapılabilir?
Öncelikle bir durum üzerinden gidelim. Olayda gerçekten alınmayı gerektiren bir durum var mı diye düşünerek işe başlayabilirsiniz.
İkinci olarak o anki hissinizin gerçekten karşı tarafın söylediği sözden ya da yaptığı hareketten mi kaynaklandığını yoksa geçmişte sizi üzen travmatik bir olaydan dolayı duygusal olarak tetiklenmekten mi kaynaklandığını belirlemeniz gerekir.
Alındığınız konuya bir dönmelisiniz. Şimdi bir bakalım, karşı tarafın söylediği sizi kıran söz kendinizi eksik hissettiğiniz daha doğrusu eksik olduğunuzu bildiğiniz bir konuyla mı alakalı? O halde şunu düşünün; karşı taraf sizin kendinizde eksik bulduğunuz o şeyin genellikle farkında bile değildir, hatta sizin yaralı olduğunuz alanı bilmek zorunda da değildir. Bir şeye alındığınız zaman bu noktayı kendinize hatırlatmanız gerekir.
Alınmanıza sebep olacak o söz söylendiğinde hemen savunmaya geçmek yerine bir durup beklemeyi deneyin ve olaya mantıklı yaklaşmaya çalışın.
Gurur yapmak her zaman iyi bir olgu değildir. Tepkisiz kaldığınızda kendinizi kötü hissetmeyin. Geri adım atmaktan korkmayın.
İnsanların mimiklerinden anlam çıkarmaya son verin. Zihin okumayı bırakıp kafanızdaki şüpheyi karşı tarafa sorun ve netleştirin.
Olayları kişiselleştirmek yerine dışsallaştırmaya gayret edin. Bu dünyadaki her şey sizinle ilgili olamaz öyle değil mi?
Siz tabiri caizse ince düşünen biri olabilirsiniz ancak herkesin sizinle aynı hassasiyette olamayacağını kabul edin.
Eğer siz de hayatınızda pek çok olumsuzluğa sebebiyet veren alınganlıktan kurtulmak istiyorsanız bu konuda bir uzmandan yardım alabilirsiniz. (Psikolog Eren Artun Ergül yazısından alıntıdır)
Sevgiyle kalın…