BİLSEM; adı üzerinde. Bilim ve Sanat Merkezleri. Bilim; teknolojisiz olmaz. Bilimle teknoloji arasında doğal bir döngüsel bir ilişki vardır; bilimsel çalışmalar uygulamaya elverişli bilgi üreterek teknolojik gelişmeye yol açarken, teknolojik gelişmeler de bilimsel araştırmanın daha uygun şartlarda yapılmasını sağlayarak bilimsel gelişmeyi hızlandırmaktadır.
Teknoloji bilimin gelişmesini hızlandırırken, bizler halen BİLSEM’lere kayıt ya da yenileme yapmak için teknolojiden uzak, kağıt yığınları arasında işlem yapıyoruz. Niye? Örneğin; ister yeni kayıt ister yenileme olsun; öğrencinin devam ettiği okuldan öğrenci belgesi isteniyor. E bunların hepsi normalde e-devletten görünüyor, devlet bu kadar teknolojiyi kullanıyor, bu kadar hakim, okullar zaten teknolojiyi kullanarak bilgilere erişim sağlıyor; isteyen veliye öğrenci belgesini veriyor. Neden BİLSEM kendi öğrencisi dahil yani yenilemeye gelen öğrencisi dahil bu bilgilere erişemiyor ya da erişmek mi istemiyor ki sürekli sürekli aynı evraklar… Üstelik burada da ayrı bir eziyet var velilere. Velilere diyorum çünkü kayıt ve yenileme işlemleri ile öğrenciler değil veliler uğraşıyor. Hepsi aynı değildir sanırım ama kayıt için öğrenci belgesi gerekli; öğrenci 4.sınıftan 5.sınıfa geçmiş; henüz ya okulu belli değil ya henüz kesin kaydı yok, belki nakil oldu… Kayıt için belirlenen tarih programlara göre değişiklik göstererek 5 Ağustos’ta başlıyor, 23 Ağustos’a kadar sürüyor. E o tarihte yazdığım gibi okulu belli olmayan, nakli alınmayan öğrenciler… Sonra birileri geri dönüş yapıyor, velilere mesaj yolu ile sadece 5.sınıflar için kayıt işleminin Ağustos’un son haftasına kadar uzatıldığını söylüyor. Nihayet…
Dönelim tekrar istenen evraklara. Bir tek tabii ki öğrenci belgesi değil. İnternet ortamında kayıt ya da yenileme için sizden kayıt formu (Ek-2) isimli ve veli muvafakat belgesinin (Ek-3) (toplamda 2 sayfa) çıktısının alınarak ve doldurularak getirilmesi isteniyor. Ek-1 nedir diye düşünürken BİLSEM’e kayıt için gittiğinizde bu kez teknolojiyi üst seviye (‘) kullanan BİLSEM’lerde imzalamanız için çıktısı alınmış bir kağıt daha önünüze konuluyor. Etti mi 3 A4, üzerinde yazanlar ise yarım A4 doldurmaz. İsrafa bak. Durun daha bitmedi. Geldim diye imza, evrak doldurdum diye imza… Hepsi ayrı ayrı çıktısı alınmış kağıtlarda, imzalar iç içe girmiş bir şekilde.
Tamam, tüm bu evrakları iste, imzaları velilerden al ama bu kadar teknolojinin ilerlediği günümüzde, bilim yuvası olduğunu düşündüğümüz BİLSEM’ler neden teknolojiden uzak? Bunları internet ortamında yapmak bu kadar mı zor? Bunu yapacak personel yoksa bile internet üzerinden çok basit form oluşturulup doldurtulamaz mı? Gerekli evraklar sistemden çekilemez mi? Ne zaman bir işi daha doğru yapabileceğiz acaba? Teknolojiden ya da kullanımından bu kadar uzak görünümü veren BİLSEMler eğitimde nasıl acaba diye sormadan ya da düşünmeden de edemiyorum…
Bunların dışında bir de kayıt ya da yenilemelerin bizzat öğrenci velisi tarafından yapılması gerekiyor diye hem Milli Eğitim Bakanlığı BİLSEM sayfalarında hem de velilere gelen mesajlarda yazıyor. Ne oluyor, nedir bu kadar veliyi görme sevdası diye düşünürken; meğer mevzu has yüze hasretlik değil, okula bağış istemek içinmiş. E daha önce mesaj yolu istenen bağışlardan yeterli sonuç alınamayınca bu kez böyle bir yol izlenmiş de olabilir. Zaten benim aklıma bundan başka bir şey de gelmiyor, sizin?
Belma Özgen Akbay