Vecdi ŞENEMRE


BORÇ SARMALINDA SIKIŞAN TOPLUM

.


Her geçen gün artan borç yükü, bireyleri içinde bulunduğu ekonomik sıkıntılardan daha da derinleştiriyor. Özellikle son dönemde altın fiyatlarının 8000 TL seviyelerine ulaşması, birçok insanın finansal durumunu daha da zor duruma soktu. İnsanların konuştuğu en yaygın konu artık borçlar ve bu borçların getirdiği sıkıntılar. Kredi çekmenin daha iyi olabileceği düşüncesi, birçok kişi için bir çıkar yol olarak öne çıkıyor. Ancak bu durum, utanç verici bir çarkın parçası haline geliyor; insanlar artık borçlarının altında ezilmekten başka çare bulamıyorlar.

Bu olguyla mücadele etmenin tek yolu, devletin acil müdahale etmesidir. İcra ve avukatlık süreçlerinin daha insani hale getirilmesi, borçlu bireyler için büyük bir rahatlama yaratabilir. İnsanların gelirleri azalırken giderlerinin nasıl artacağına dair bir örnek sunmak gerekirse: Her sabah uyandığınızda sadece borcunuzun katlandığını görmek, ruhsal olarak da sizi yıpratır. İnsanlar için her yeni gün, belirsizlikle dolu bir başka mücadele anlamına geliyor. Bu borç yükü, bireylerin hayat kalitesini düşürerek, sosyal ve psikolojik açıdan da ciddi sıkıntılara neden oluyor.

Ülkemizdeki ekonomik sıkıntılar karşısında bazı bireyler, umudunu yurt dışında çalışma imkanlarında bulmaya başlamış durumda. Örneğin, birkaç arkadaşımla yaptığım görüşmelerde, İsveç’e gitme niyetinde olanlar olduğunu duyuyorum. Bu durum, bazıları için geçici bir çözüm olsa da, ailelerini geride bırakmanın ve belirsizlik içerisinde yıllarca yaşamanın getireceği stres, göz ardı edilmemesi gereken bir gerçektir. Ödenmesi gereken borçlar arasında kaybolan bir geleceği düşünmek, bireyler için yeterince zorlayıcı bir durum.

Şayet bu bireyler borçlarını zamanla ödemeye devam ederlerse, tekrar aynı sorunlarla yüzleşmek kaçınılmaz olacaktır. İyileştirme paketi önerisi, devletin bu karmaşık durumu çözmede atacağı önemli bir adım olabilir. Faizlerin silinmesi, avukatlık ücretlerinin azaltılması ve ana paranın ödenebileceği düzeyde taksitlendirilmesi, pek çok insanın yeniden nefes almasına olanak sağlayabilir. Böyle bir yasa, toplumun farklı katmanlarında geniş bir destek bulabilir ve insanların umutsuzluklarını dindirebilir.

Sonuç olarak, borç yükü altında ezilen bireyler için devletin atacağı adımlar, hayatlarını köklü bir şekilde değiştirebilir. Şimdi, umarım sesimizi mecliste duyuracak bir yasa teklifi hazırlanır. Hepimizin katılacağı bir oybirliği ile kabul edilirse, bu zor günlerden çıkmak için bir umut ışığı olabilir. Her bireyin hakkı olan ekonomik güvence, ancak böyle atılımlarla sağlanabilir.

Kalın sağlıcakla

*Vecdi ŞENEMRE

NUSRET’İN KAHRAMAN KOMUTANININ TORUNU ÖĞRENCİLERLE BULUŞUYOR

BÜYÜKAKIN, TÜGVA İFTARINDA GENÇLERLE BİR ARAYA GELDİ

BAŞKAN BÜYÜKAKIN’IN, PAZARCI ESNAFIYLA YAPTIĞI İFTARA YOĞUN KATILIM

AKTAŞ ÇİFTİ, DONANMA KOMUTANLIĞININ ŞEHİT YAKINLARI VE GAZİLER ONURUNA DÜZENLEDİĞİ İFTAR KATILDI

VALİ AKTAŞ, GÖLCÜK EYÜP SULTAN PROJE HAFIZLIK İMAM HATİP ORTAOKULUNUN PROGRAMINA KATILDI

HER NOKTA TİTİZLİKLE TEMİZLENİYOR

KOCAELİ’NİN TURİZM RÜZGÂRI BERLİN’DE ESTİ

TEMAD’IN İKİCİ İFTARI KARAMÜRSEL’DEKİ ÇOCUKLARA

BAŞKAN BÜYÜKAKIN, MISIR’DA

BÜYÜKAKIN BAŞARILI SPORCULARLA İFTAR YAPTI

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 25 19 2 4 41 61
2.FENERBAHÇE A.Ş. 25 16 0 9 32 57
3.TRABZONSPOR A.Ş. 25 16 3 6 22 54
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 25 13 5 7 15 46
5.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 25 12 7 6 17 42
6.GÖZTEPE A.Ş. 25 11 5 9 10 42
7.KOCAELİSPOR 25 9 10 6 -3 33
8.SAMSUNSPOR A.Ş. 25 7 7 11 -3 32
9.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 25 7 9 9 -3 30
10.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 25 7 9 9 -10 30
11.CORENDON ALANYASPOR 25 5 8 12 -4 27
12.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 25 6 12 7 -6 25
13.TÜMOSAN KONYASPOR 25 5 11 9 -10 24
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 25 6 13 6 -15 24
15.İKAS EYÜPSPOR 25 5 13 7 -17 22
16.KASIMPAŞA A.Ş. 25 4 12 9 -15 21
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 25 3 11 11 -27 20
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 25 3 17 5 -24 14