Günümüz iş hayatı, önemli gelişim ve değişimlere sahne oluyor. Bunlardan belki de en önemlisi, ekip çalışması ve başarısının bireysel başarıdan daha çok öne çıkması ve prim yapmasıdır. Birçok şirket bu bilinç ile hareket edip, yenilikçi ve yaratıcı olan, sonuç odaklı çalışan, hedeflerini gerçekleştirebilecek, etkili, istikrarlı ve başarılı ekipler kurmaya önem veriyor. Etkili ve başarılı bir ekip, içerisinde doğru ve kalifiye insanları bulundurmakla oluşur. Çünkü; çalışma alanlarında her zaman aktiflerinde yer alan, yaratıcı gücü ile rekabetteki en önemli silahı, yüksek değer olduğu kanıtlanmış varlığı insandır. Günümüzde çalışma alanları küreselleşme ile de artan rekabet ortamında kaliteli hizmet sunacak, fark yaratarak karlı ve yüksek satışlar yapacak olan kaynağı insanı, efektif, verimli ve etkili kullanmak zorundadır.
İyi seçilmiş, samimi, dürüst, gelişime açık, yetenekli, birbirini tamamlayan doğru insanlardan oluşan ekipler her zaman başarıya daha yakındır. Başarıyı yakalayan, sürekli kılan ekiplerde, çalıştıkları yerlerin gelişmesine ve büyümesine çok fazla fayda ve katkıda bulunur. İnsan demetinden oluşan ekibin, etkili, istikrarlı ve başarılı olması için, üst yönetim başta olmak üzere tüm bireylerine önemli görevler ve sorumluluklar düşüyor. Üst yönetim net beklentilerini ortaya koymakla beraber, ekibin performansının iyi olması ve hedeflerin gerçekleşmesi için tanıdığı yetkileri, sorumlulukları ve stratejiyi çok net bir şekilde aktarmalı.Yeterli serbestliği ekibe sunmalı ama kontrollerden ve denetimlerden taviz vermemeli.
İş sorunlarının tartışılmasına izin vermeli, önerileri mutlaka değerlendirmeli. Farklı bölümler arasında paylaşımcı çalışma için koordinasyonun sağlıklı işlemesine destek vermeli. Ödüllendirmelerde doğru zaman ve doğru kişileri iyi tayin etmeli. Ekiplerine güvenmeli, onların sadece iş üreten değil, özgün bir kişilik, bir değer olduğunu düşünmeli ve bunu hissettirmeli. Ekip yöneticisi, ekibi ve üst yönetim arasında köprü pozisyonunda olup, üst yönetimin beklentilerini ve stratejisini doğru aktarmalı, ekibini de üst yönetime ve diğer ekip yöneticilerine karşı layıkıyla sunmalı ve temsil edebilmelidir. Yönetici, kişisel bütünlüğü yüksek, çok yönlü ve uzun vadeli düşünce sistemine sahip olmalıdır.
Performans kriterlerini dikkate almalı, sürekli gündemde tutmalıdır. Ekip bireyleri arasında sinerji yaratılmasına ve doğru etkileşimin yüksek tutulmasına katkı sağlamalıdır. İyi bir dinleyici, öğretici, teşvik edici ve ekibine güven veren olmalıdır. Çok fazla sahada olmalı, gelişmeleri yerinde birebir izlemelidir. Ekip bireylerinin önceliklerini belirlemesinde, işle ilgili gelişmeleri analiz etmesinde, yorumlamasında, stratejik kararlar almasında ve çıkabilecek muhtemel sorunları daha iyi ve kaynağında çözümlemesinde yardımcı olmalıdır. Yönetici, bir orkestra şefi edasında yüz yüze bilgi alışverişi ile, farklı enstrümanları çalanları yöneten ve yardımcı olan kişi olduğunu, ekibin başarılı olmasında kilit rolün kendisine düştüğünü unutmamalıdır.
Ekip bireyleri kendilerini ve çalışma alanlarını çok iyi tanımalı, tayin edilen hedeflere ulaşmak için kendi üstlerine düşen görevleri iyi bilmeli. Verilen görevi en iyi şekilde gerçekleştirmeye çalışmalı. Birbirlerinin ve ekibin ihtiyaçlarına karşı duyarlı olmalıdır Uyum, birlik ve düzen içerisinde verimli ve istekli çalışmalı, iş yerine bağlı, dürüst, istikrarlı, becerikli ve iş bitirici olmalıdır. Etkili ve sağlıklı iletişimde bulunmalı, birbirlerine karşı saygı ve güven duymalıdır. Bilgiyi, fikirleri paylaşmalı, işbirliği yapmalıdır. İşin geliştirilmesi için fikirler öne sürmeli, üretmeli,ürettiğini hayata geçirmeli ve buna imkan verilmeli,desteklenmelidir…Her şey şu güzel sözle sonuçlanır…Hepimiz birimiz,Birimiz hepimiz için…Hayat paylaşıldıkça güzel….o halde haydi sende Ekibini kur…başarıya yelken aç….