Belma Özgen Akbay


Kaldırım Mühendisliği…

.


Son günlerde ‘kaldırım mühendisliği’ diye yeni bir meslek çıktı. Aslında uzun süredir vardı ama son yıllarda rağbet git gide artıyor. Kaldırımları yeniden inşa ediyorlar.

* * * 

Bizim zamanımızda özellikle üniversite sınavına girip de girecek olup da kendisinden ümidi olunmayan, yani bir meslek sahibi olunacağına inanılmayan hatta belli bir yaşa gelmiş ama henüz bir işi olmayan kişiler için kullanılırdı ‘kaldırım mühendisi.’ Şimdilerde ise ‘kaldırım mühendisliği’ revaçta…

İzmit, Kocaeli’nin en bilinen hatta çoğu zaman ve bilmeyenler tarafından Kocaeli’nin bir diğer ismi sanılan, konum itibari ile merkezi ve özellikle de gençlerin uğrak yerlerinin olduğu ilçesi. Gel gelelim ki sokaklarda ‘kaldırım mühendiliği’nden kaynaklı adım atacak yer yok. Abartmıyorum, durum tam olarak böyle. Nasıl bir mühendislik yapılmış ise kabına sığmayan cafeler, restaurantlar hatta butikler vs. kaldırımlara attıkları masa – sandalyeler ile yolları tamamen kapamış durumdalar. Evet kimi zaman bir kazaya sebebiyet vermemek için mühendislik yapılan kaldırımlar dolayısı ile yollar araç trafiğine kapatılsa da o yollarda bile adım atacak yer bulmak zor. Kaldırım mühendisleri cafe ve benzeri yerler için kaldırımlara gecekondu misali masa sandalyeleri atıyor, kimi zaman etrafını camlar ya da benzeri malzemeler ile kaplıyor kimi zaman hiç gerek duymuyor, oturacak olanları bile neredeyse üst üste oturtacak şekilde planlama yapıyor. Müşteriler bir yana işletmelerin garsonları da ayakta, hizmet etmek (!) için yolları kapatıyor. Anlayacağınız aslında sayısal da bir meslek, hesap kitap gerektiriyor… Yolda yürürken maazallah birinin masasına yanlışlıkla misafir olmayayım diye ayrı bir çaba gösterilmesi gerekiyor…

* * *

Sadece İzmit mi? Tabii ki değil. Deniz kenarlıarı, sahiller de öyle. Mesela Başiskele hele hele Karamürsel Ereğli beldesi. Buralardaki mühendislik çalışmaları daha da ileri düzeyde. Sadece kaldırımlar değil sahil hatta denizin içleri bile mühendislik çalışmaları sonrası kullanıma açılıyor. İsteyenler serin serin denize atılan masa ve sandalyelerde oturarak keyif yapıyorlar. Paran varsa serinle yoksa belli bir saatten sonra deniz de halka kapalı. İşe bak!

* * *

Hadi ‘kaldırım mühendisleri’ bunu yaptılar, hiç mi bir belediye başkanı mesela, özellikle akşam, akşam üstü saatlerde, halkın arasına karışayım, neler oluyor bitiyor bir bakayım demiyor. Denetimsizlk mi, vurdum duymazlık mı, iş bilmezlik mi, korku mu… Ya da bilinçli yapılan işler mi, kaldırımları da mı para ile kiralıyoruz. Peki cafe – restaurant sahipleri kaldırım kiralıyor da (eğer böyle bir şey var ise, bilmiyorum) sıradan vatandaşın belediyenin yaptığı, onardığı o kaldırımları kullanma hakkı yok mu?

Buna kim dur diyecek? Biri diyecek mi bilemiyorum ama rant sağlayanların dışında Kocaeli’de yaşayan tüm vatandaşlar, tatile gelen tüm vatandaşlar bu durumdan çok şikayetçi. 

Kocaeli, Şehit Haniye ve Filistin için meydana çıktı SOYKIRIM LANETLENDİ

Başkan Büyükakın,Karamürsel’de esnafla buluştu

Çocuklarla anne babalar kaliteli vakit geçirdi

Çöp Konteynırlarının içine yanıcı madde atılmamalı!

Kartepe İtfaiye Müfreze binasında temel atıldı

LÖSEV MUTLU ET PAKETLERİ KOCAELİ’DE

CHP Heyetinden, Vali İlhami Aktaş'a Hayırlı Olsun Ziyareti

Amatör Balıkçılar günün stresini balık tutarak geçiriyor

Kızılay’dan Vali Aktaş’a Hayırlı Olsun Ziyareti

Gölcük Donanma Komutanı Koramiral Kadir Yıldız, VALİ İLHAMİ AKTAŞ'A TEBRİK ZİYARETİNDE BULUNDU

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Fenerbahçe 5 4 0 1 11 13
2.Galatasaray 4 4 0 0 11 12
3.İstanbul Başakşehir 4 3 0 1 6 10
4.Beşiktaş 3 3 0 0 6 9
5.Eyüpspor 5 2 0 3 4 9
6.Konyaspor 5 2 2 1 -1 7
7.Sivasspor 5 2 2 1 -1 7
8.Göztepe 4 1 0 3 2 6
9.Samsunspor 4 2 2 0 1 6
10.Kasımpaşa 5 1 2 2 -2 5
11.Antalyaspor 4 1 2 1 -4 4
12.Rizespor 5 1 3 1 -10 4
13.Gazişehir Gaziantep 3 1 2 0 -1 3
14.Alanyaspor 5 0 2 3 -5 3
15.Bodrum FK 5 1 4 0 -5 3
16.Trabzonspor 2 0 0 2 0 2
17.Kayserispor 3 0 1 2 -1 2
18.Hatayspor 5 0 3 2 -5 2
19.Adana Demirspor 4 0 3 1 -6 1