Nagihan Özdil


KARMA NEDİR?

.


Karma, evrenin görünmeyen yasası olarak tanımlanır. Karma anlatılırken botanik yani bitki biliminin yasaları ile örnek verilir. “Gözle görünen dünyada her aksiyon ya da hareket, bir sonuç doğurur.” yasasını hepimiz biliriz. Elma tohumu ekersek elma ağacımız olur. Gül tohumu ekersek gül ağacımız. Bu ağacın oluşması için aynı zamanda uygun şartların yani ışık, toprak ve suyun da sağlanmış olması gerekir.

Aynı şekilde karma yasası da bugün bu hayatta deneyimlediğimiz iyi ya da kötü her şeyin, geçmiş yaşamlarda ya da bu yaşamda ektiklerimizin yani yaptığımız şeylerin birer sonucu olduğunu söyler. Başımıza gelen her şey karma yasasının sonucudur. Bunlar iyi şeyler olduğu gibi bize acı veren şeyler de olabilir. Karma yasası her an çalışma halindedir.

İYİ VE KÖTÜ KARMA NASIL ÇALIŞIR?

Tibet Budizmi’nde iyi ve kötü karma yaratan aksiyonlar net bir şekilde ifade edilmiştir. Karmaya inanan kişinin iyi karma yaratan 10 şeye bağlanması ve bunları uygulaması gerekir. Yine aynı şekilde, kişinin kötü karma yaratan 10 aksiyondan vazgeçmesi ve bunlardan uzak durması da önemlidir.

Karma yaratan aksiyonlar 3 kategoriye ayrılır: Bedendil ve zihin ile gerçekleştirilen aksiyonlar.

 

BEDEN İLE KARMA YARATMAK

1. Yaşama Saygı Duymak: Öldürmemek ve mümkünse yaşamı desteklemek. Bu madde sadece insanların değil tüm canlıların yaşamına saygı duymayı içerir. Sivrisinekler ve hamam böcekleri de bu gruba dahildir. Yaşayan tüm varlıklar hayatta kalmak ve mutlu olmak ister.

2. Diğerlerinin Sahip Olduklarına Saygı Duymak: Bize sunulmayanı almamak ve mümkünse bizde olanı paylaşmak. Bu maddeye sadece bize sunulmayanı almamak, yani çalmamak değil, fark etmediğimiz birçok küçük şey girer.

3. Diğerlerinin Bedenlerine Saygı Duymak: Seksüel suistimalde bulunmamak ve mümkünse bu durumlara engel olmak. Bu maddeye sadece istek dışı cinsel ilişki değil, suistimalin farklı boyutları da girer. Partnerini aldatmamak ya da partneri olan biriyle birlikte olmamak da yine kötü karma yaratmanın önüne geçecektir.

 

DİL İLE KARMA YARATMAK

4. Doğruyu Söylemek: Yalan söylememek ve sözlerin doğruları, gerçekleri içermesi. Her söz doğru olmalıdır. Buna yine gündelik hayatta fark etmediğimiz ufak şeyler de girer. Açıklama yapmamak için, yanlış anlaşılmamak için söylenen beyaz yalanlar da yine büyük karmalar yaratabilir.

5. Birleştirici Konuşmak: Sözlerin ayırmaya değil birliğe yönelik olması. Sarf edilen sözler insanları ve toplulukları ayırmamalıdır. Birleştirici ve barışçıl olmalıdır. İki arkadaşın arasında geçenlere yapılan yorumlar, bir çiftin anlaşmazlığına yapılan yorumlar gibi gündelik hayatta ilişkilerimizde deneyimlediğimiz basit görünen şeyler de buna girer. Başkaları hakkında iyi konuşmak ve mümkünse tarafsız olmak kötü karma yaratmanın önüne geçecektir.

6. Nezaketle Konuşmak: Sözlerin yaralayıcı değil yapıcı ve nazik olması. Karşı tarafın hoşuna gitmeyecek sözlerin bile nezaketle söylenmesidir. Yaralayıcı, alaycı, kırıcı konuşmak kötü karma yaratır ve bunun sonuçlarını bu hayatta ya da sonraki hayatlarda deneyimleriz der karma.

7. Anlamlı Konuşmak: Sözlerin dedikodu ya da boş sözler değil, anlamlı şeyler içermesi. Bu madde “idle talk-gossip” olarak tanımlanır. Kişilerin bulunmadığı ortamlarda hakkında kötü konuşulması, boş konuşmalar, anlamsız konulardan konuşulması yine kötü karma yaratır. Aynı zamanda kişinin kalbini ve zihnini kirletir. Bunlar, aydınlanmanın önündeki engeller olmakla birlikte kötü karma yaratan aksiyonlardır.

 

ZİHİN İLE KARMA YARATMAK

8. Sahip Olunanlar İçin Minnet Duymak: Diğerlerinin sahip olduklarını kıskanmamak, onlar adına mutlu olmak, kendi sahip olduklarına minnet duymak ve açgözlü davranmamaktır.

9. İyi Niyetli Olmak: İyilik ve şefkat barındıran düşüncelere sahip olmak, diğerlerinin iyiliğini dilemek. Kötü niyetlerden uzak durmak, size zarar vermiş olsalar bile diğerlerine düşüncede bile zarar verme planları içinde olmamaktır. Herkes kendi yarattığı aksiyonları deneyimler. Bu nedenle yaşadıklarınızdan bağımsız niyetleri temiz tutmak sizin sorumluluğunuzdadır. Zihni ve niyetleri temiz tutmak yine iyi karma yaratan bir durumdur.

10. Doğru Bilgelik: Yaşamın doğasını anlamak. Geçiciliği ve yaşamın yasalarını idrak etmektir. Bu yaşamı ve gözün gördüklerini fazla gerçek zannetmemek, onlarla bağımlı ilişkiler kurmamaktır. Çünkü yanlış inançlar, yaşananları kendi çıkarlarımız doğrultusunda manipüle etmemize neden olur. Herkesin, her şeyin özünde geçici olduğunu bilmezsek arzuların ve öfkelerin pençesine düşeriz. Her şey gelir ve geçer ve an be an değişir. Bu bilgeliği fark etmek yine iyi karmanın yasalarından biridir.(Merve Karakuş’un yazısından alıntıdır)

Sevgiyle kalın…

Kocaeli, Şehit Haniye ve Filistin için meydana çıktı SOYKIRIM LANETLENDİ

Başkan Büyükakın,Karamürsel’de esnafla buluştu

Çocuklarla anne babalar kaliteli vakit geçirdi

Çöp Konteynırlarının içine yanıcı madde atılmamalı!

Kartepe İtfaiye Müfreze binasında temel atıldı

LÖSEV MUTLU ET PAKETLERİ KOCAELİ’DE

CHP Heyetinden, Vali İlhami Aktaş'a Hayırlı Olsun Ziyareti

Amatör Balıkçılar günün stresini balık tutarak geçiriyor

Kızılay’dan Vali Aktaş’a Hayırlı Olsun Ziyareti

Gölcük Donanma Komutanı Koramiral Kadir Yıldız, VALİ İLHAMİ AKTAŞ'A TEBRİK ZİYARETİNDE BULUNDU

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Fenerbahçe 5 4 0 1 11 13
2.Galatasaray 4 4 0 0 11 12
3.İstanbul Başakşehir 4 3 0 1 6 10
4.Beşiktaş 3 3 0 0 6 9
5.Eyüpspor 5 2 0 3 4 9
6.Konyaspor 5 2 2 1 -1 7
7.Sivasspor 5 2 2 1 -1 7
8.Göztepe 4 1 0 3 2 6
9.Samsunspor 4 2 2 0 1 6
10.Kasımpaşa 5 1 2 2 -2 5
11.Antalyaspor 4 1 2 1 -4 4
12.Rizespor 5 1 3 1 -10 4
13.Gazişehir Gaziantep 3 1 2 0 -1 3
14.Alanyaspor 5 0 2 3 -5 3
15.Bodrum FK 5 1 4 0 -5 3
16.Trabzonspor 2 0 0 2 0 2
17.Kayserispor 3 0 1 2 -1 2
18.Hatayspor 5 0 3 2 -5 2
19.Adana Demirspor 4 0 3 1 -6 1