Nagihan Özdil

Tarih: 10.09.2018 09:00

YOLDA TUTULAN AT

Facebook Twitter Linked-in

YOLDA TUTULAN AT

Bir gün bir çiftçiyle oğlu, çiftlikte günlük işlerini yaparken sahipsiz bir at çıkagelmiş.

Adam atın üstünde herhangi bir damga görememiş. Atı önlerine katmışlar. Onlar da kendi atlarıyla atı takip etmeye başlamışlar.

At çiftlik çıkışında bir yola sapmış ve bir süre gitmiş. Sonra yandaki gölü görmüş ve su içmek için yoldan çıkmış. Su içmeyi bitirince çiftçi onu tekrar yola çıkarmış. Bir süre daha gittikten sonra bu sefer atın karnı acıkmış ve çimenlik bir yere girmiş. Karnı doyunca çiftçi onu tekrar yola çıkarmış.

Bu şekilde at birkaç kez daha yoldan çıkmış. Her seferinde çiftçi onu yoldan çıkarmış. Sonunda akşamüstü bir çiftliğe girmişler.

Çiftliğin sahibi yanlarına gelmiş ve şaşkınlıkla şöyle demiş : “Bu benim atım. İnanamıyorum. Peki, bu atın bana ait olduğunu nasıl anladınız?”

Atı getiren çiftçi, atın sahibine şöyle demiş : “Ben bulmadım. At kendisi buldu. Benim tek yaptığım onu yolunda tutmaktı.”

Çocuklarımızı veya birlikte çalıştığımız insanların, hedeflerine ulaşmalarını önleyen en büyük engel, sürekli bizim onlara karışmamız ve onların yerine karar vermemizdir.

Yapmamız gereken onlara güvenmek, sorumluluk üstlenmelerini sağlamak ve doğru yolu göstermektir.

Bundan sonrası tamamen onların sorumluluğunda olmalıdır.

Çocuklarınızı kolundan tutmayın ; yolda tutun.

BOYNUZLAR VE AKIL

Bir ormanda büyük boynuzlu bir boğa karşıdan gelirken onu gören tilki hemen bir ağacın arkasına saklanır. Bunu gören kurt ise tilkiye sorar : “Ne o, yoksa boğadan mı korktun?”

Tilki hiç istifini bozmadan kurda cevap verir : “Hayır, sadece onun boynuzları var, benimse aklım…”

İnsanların çoğu cesareti, tehlikeli olayların içine korkusuzca dalmak olarak algılarlar. Halbuki cesaret, gereken yerde dimdik durmayı, gerektiği yerde de daha uygun bir fırsat bulana kadar beklemeyi gerektirir.

Sonunu hiç düşünmeden bir tehlikenin içine atılmak ya da büyük bir risk almak, çoğunlukla hüsranla sonuçlanan girişimlerdendir.

Yapmamız gereken, her olayda önce aklımızı kullanmak, cesaret gerektiren yerlerde ise gözümüzü kırpmadan gerekeni yapmak olmalıdır.

Akıllı insan ; ne zaman temkinli ne zaman cesaretli olması gerektiğini bilen insandır.

2018 – 2019 Eğitim ve Öğretim yılı tüm öğretmen, öğrenci ve velilerimize hayırlı olmasını temenni ederim.

Sevgiyle kalın…

 

 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —