Nagihan Özdil

Tarih: 07.10.2024 12:00

POZİTİF DİSİPLİN

Facebook Twitter Linked-in

Pozitif disiplin, çocuklara hangi davranışların kabul edilebilir olduğunu bilmelerini sağlayarak, öğrenmelerini sağlayan nazik bir yönlendirme yoludur. Ceza, kurallara veya emirlere uyulmasını talep eder ve istenmeyen bir davranış karşısında cezalandırarak kontrolü sağlamayı amaçlar.

Disiplin kelimesi ise "talimat vermek, öğretmek" anlamına gelen Latince ‘’disciplina’’ kökünden gelir. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, insanların kendilerini güvende hissettiklerinde ve başkaları ile iletişim halinde olduklarında en iyi öğrendiklerini doğrulamaktadır. Bu nedenle, pozitif disiplinin amacı, önce çocuklarla güvenli ilişkiler kurarak öğretmekten geçmektedir. Pozitif disiplinin uzun vadede etkili olabilmesi çocuklara öğretmek için araç, onlardan ne yapmalarını veya ne olmalarını istediğimizi modellemektir.

 

Pozitif Disiplin Neden Önemlidir?

 

Pozitif Disiplin için Beş En Etkili Madde


1. Çocukların bir yere ait olduğunu hissetmelerine yardımcı olur.
2. Karşılıklı saygı ve cesaret vericidir (aynı zamanda nazik ve katıdır).
3. Uzun süreli etkilidir (çocuğun ne düşündüğünü ve hissettiğini dikkate alır, öğrenir, kendisi ve dünyası hakkında ve gelecekte hayatta kalmak için ne yapacağına karar vermesini sağlar).
4. Önemli sosyal becerileri ve yaşam becerilerini öğretir (saygı, başkaları için endişe, problem çözme ve işbirliğinin yanı sıra eve, okula veya eve katkıda bulunma becerileri).
5. Çocukları ne kadar yetenekli olduklarını keşfetmeye davet eder(kişisel güç ve özerklik).

Ne yapılabilir?


Yanlış davranışı “yönetmek” yerine “makul, saygılı, ilgili ve yardımcı” çözümler bulmaya çalışabilirsiniz.
 


Rehberliği olumlu tutmak için günlük ipuçları:
 

Sevgiyle kalın…

 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —