Gölcük bir Donanma Kentidir, bu söz çok doğru bir söz olmasına karşın 1974 yılından bu güne kadar geçen süre içinde sahil kıyımızın askeri lojman bölgesi için bir alan oluşturulmasıyla ve Donanmamızın bu alanda konuşlanmasıyla merkezin deniz ile olan bağı maalesef kesilmiş oldu.
İlçemizin ileri gelenleri bu konuyu aktardıklarında insanın derin bir ah çekesi geliyor. Gölcük’ün denize açılan penceresi olarak ifade edilen Kavaklı Mahallesi ilçemiz için özel bir alandır. Bu alan içindeki sahil şeridimiz maalesef 1999 asrın afetinden sonra afete maruz bölge ilan edilmesiyle geri dönülmesi zor gibi gözükse de alsında bir çaresi olmalıdır diye düşünmekten kendimi alamıyorum. Neden çünkü merkezin denizi göreceği yer sadece burasıdır.
Kavaklı mahallesinde o beklenilen gelişme 17 Ağustos 1999 depremi sonrasında adeta hayal olmaktan öteye gidemedi. Bizim sahilimiz var niye böyle söylüyorsun diyenlere de bende uyanın artık bu uykudan bizim sahilimiz var bize yakın ilçelerinde sahili var hiç mi fark etmiyorsunuz diyorum. Komşu ilçelerin sahilinde bizim Gölcük halkımız para harcayıp sosyal hayat ihtiyaçlarını karşılarken, hafta sonlarında buradaki mekanlarda keyif yaparken neler kaybettiğimizin farkındamısınız?
Hani ilçenin farklı caddelerine branda afişler asarak Gölcük’te kazan, Gölcük’te harca teşvik ediyorduk ne oldu anlayışa. Hayat her şeye rağmen devam ederken Gölcük’te sosyal hayat maalesef merkezde değil çevre ilçelere umut bağlayarak devam ediyor. İlçemizin sahiline bir bakın ne gibi hizmet veren işletmeler var, çevre ilçelerin sahillerine bak orada ne gibi hizmet sektörleri var.
Afete maruz ilan edilen tek ilçe Gölcük mü? Ülkemizin dört bir köşesi hemen hemen her gün deprem sarsıntılarıyla yaşamaya devam ediyor. Bizim Gölcük’ün suçu ne? Kavaklı mahallesinin suçu ne? Zemini kötü olan bölgelerde inşaat sektörü neler yapıyor neler. Ne projeler üretiliyor ne hizmet sektörleri inşa edilip hizmete sunuluyor. Tek suç depremin Gölcük’te mi olmuş olması. Sahiller insanlar için özel alanlardır bu yerlerde özel hizmetlerin halkın beğenisine ve ihtiyacına sunulması gerekir. Biz bu konuda neler yaptık ve ya neler yapacağız neler yapabiliriz diyerek ciddi manada kendimizi bu konuya vermemiz gerekir.
Yılların Kavaklı Mahallesi sanki Gölcük’ün üvey evladıymış gibi hem nüfus anlamında hem de gerçek manada bir sahil mahallesi özelliğinden uzak bir yaşamın devam ettiği hale dönüşmesini kabul etmek çok üzüntü veriyor. Bu bölgedeki esnafı, işletmeleri tebrik ediyorum. Bitmek bilmeyen bir sevgi ile hayata tutunmaya devam ediyorlar. Fakat bu mahalle bu haliyle değil de kalkınan bir gelişimi ile hizmet vermesi yeni yaşam alanlarının bu bölgede yapılmasıyla insanın yaşam sürdüğü her yer gibi Kavaklı Mahallesi de geliştirilmeliydi.
İlçemiz sınırları içinde yer alan bir çiftlik mahallemiz vardı o eski halini herkes biliyor, birde şu anki halini gördüğünüzde şaşırıyorsunuz demi. Mesela bir karaköprü mahallemiz vardı birde şimdi gelişen ve büyüyen Karaköprü mahallemiz var. Yeni yaşam alanlarının Gölcük’te Gözlementepe arkasında yapılıp insanların bu bölgedeki konutlara taşınmasıyla ilçemiz merkezi büyük bir kayıp yaşamış oldu. Buna birde Kentsel dönüşüm eklenince insanlar yaşam sürdüğü alanlardan yerlerinden ayrılmasıyla merkez büyük bir kayıp yaşamış oldu. Artık iş yerlerinin açılış ve kapanış saatleri bile değişti. Hele hele Pazar günleri ilçe merkezi adeta hayalet şehir görüntüsüyle cezp etmiyor artık. Bu durum sahilimizi de etkileyerek var olan işletmelerin beklediği hareketliliği yaşayamıyor olmasına etki ediyor. Sahiller halk içindir halkın sosyal ihtiyaçlarını, günlük çalışma temposundan doğan stresi atma alanlarıdır. Hafta sonlarında ailecek vakit geçirme bölgeleridir. Gel gelelim ilçemiz ciddi manada ekonomik sıkıntı içinde ticaretin dar alanda yapılıyor olması nedeniyle yeterli sosyal üretimi yapamamaktadır. Bu eksiklik giderilmediği sürece ihtiyaçlarımızı gidermek için çevre sahillere gitmeye devam edeceğiz. Gölcük’ün merkezde sahili var mı var ama o kadar!