Nagihan Özdil


SAKİNLEŞMEK İÇİN NE YAPMALI?

.


Hepimiz zaman zaman endişelenir, üzülürüz. Bu son derece normal bir durum. Ama ya endişe veya öfke sizi ele geçirirse yani sakinleşmeyi başaramazsanız? Bu yolda geliştireceğiniz birkaç strateji, çok işinize yarayabilir. Aşağıdaki taktikleri en kısa zamanda hayatınıza dahil etmeye çalışın.

 

  1. Nefes alın: Nefes almak, öfke ve kaygıyı hızla azaltmak için bir numaralı ve en etkili teknik. Endişeli veya kızgın olduğumuzda hızlı, sığ nefesler alma eğiliminde oluruz. Bu beynimize bir mesaj göndererek, ‘savaş ya da kaç’ tepkimizi güçlendiren bir geri bildirim döngüsüne neden olur. Uzun, derin nefesler almak bu döngüyü bozar ve sakinleşmemize yardımcı olur.
  2. Kabul edin: Endişeli veya kızgın olduğunuzu söylemekten çekinmeyin. Nasıl hissettiğinizi teşhis ettiğinizde ve bunu ifade etmek için kendinize izin verdiğinizde, yaşadığınız kaygı ve öfke azalabilir.
  3. Meydan okuyun: Endişe veya kızgınlığın bir kısmının nedeni, mantıklı gelmeyen irrasyonel düşüncelere sahip olmaktır. Ama aslında bu düşünceler genellikle ‘en kötü durum senaryosudur. Kendinizi hayatınızdaki pek çok şeyi sabote etmenize neden olabilecek ‘eğer’ döngüsüne kapılmış bulabilirsiniz. Bu düşüncelerden birini yaşadığınızda durun ve kendinize şu soruları sorun: Bunun olma ihtimali var mı? Bu mantıklı bir düşünce mi? Bu daha önce başıma geldi mi? Olabilecek en kötü şey nedir? Bu olursa halledebilir miyim? Bu soruları gözden geçirdikten sonra, düşüncelerinizi yeniden çerçevelendirin.
  4. Serbest bırakın: Duygusal enerjiyi fiziksel aktiviteyle dışarı atmak çok iyi bir yoldur. Ancak, duvarları yumruklamak veya bağırmak gibi öfke içeren şeylerden bahsetmiyoruz. Yürüyüşe çıkın veya koşun. Bazı egzersizlerle meşgul olmak, sakinleşmenize ve daha iyi hissetmenize yardımcı olacak serotonin salımını teşvik eder.
  5. Kafanızda canlandırın: Birkaç derin nefes aldıktan sonra gözlerinizi kapatıp sakin olduğunuzu hayal edin. Stresli veya kaygıya neden olan bir durumun üstesinden geldiğinizi farz ederek vücudunuzun gevşediğini görün. Sakin kalmanın nasıl göründüğüne dair zihinsel bir resim oluşturursanız endişeli olduğunuzda o resme geri dönebilirsiniz.
  6. İyice düşünün: Kritik durumlarda devreye sokacağınız bazı sorularınız olsun. “Gelecek hafta bu zamanlar benim için önemli olacak mı?”, “Bu yaşadığım şey ne kadar önemli?” veya “Bu kişinin/durumun huzurumu çalmasına izin mi vereceğim?” gibi… Böylece odağınızı değiştirebilir ve durumun ‘gerçekliğini’ test edebilirsiniz. Çünkü endişeli veya öfkeli olduğumuzda, nedene aşırı odaklanırız ve mantıklı düşünceler aklımızdan uçup gider. Bu sorular bizi rasyonel düşünceye döndürüp daha iyi sonuçlar almamızı sağlayabilir.
  7. Vücudunuzu gevşetin: Endişeli veya kızgın olduğunuzda vücudunuzdaki her kasın gergin olduğunu hissedebilirsiniz. Küçük gevşeme hareketleri uygulamak, sakinleşmenize yardımcı olabilir. Bunu yapmak için, kollarınız yanlarınızda olacak şekilde yere uzanın. Ayaklarınızın çapraz, ellerinizin yumruk halinde olmamasına dikkat edin. Ayak parmaklarınıza odaklanarak başlayın, kafanıza ulaşana kadar vücudunuzun her bir parçasını serbest bırakmanızı kendinize telkin edin. Daha iyi hissettiğinizi göreceksiniz.
  8. Omuzlarınızı düşürün: Vücudunuz gerginse duruşunuzun bozulma olasılığı yüksektir. Dik oturun, derin bir nefes alın ve omuzlarınızı düşürün. Bunu yapmak için, kürek kemiklerinizi bir araya getirip sonra aşağı indirmeye odaklanabilirsiniz. Bu hareketi günde birkaç kez yapabilirsiniz.
  9. Hava alın: Bulunduğunuz ortam sıcak ve havasızsa var olan gerginliğiniz artabilir. Bir an önce o ortamdan uzaklaşın, birkaç dakikalığına da olsa dışarı çıkın. Temiz hava sizi sakinleştirir, ortam değişikliği de endişeli veya kızgın düşünce sürecinizi kesintiye uğratabilir.
  10. Bir şeyler yiyin: Açsanız veya yeterince sıvı almıyorsanız, birçok gevşeme tekniği işe yaramaz. Yavaşlamak ve bir şeyler yemek iyi gelebilir. Ağzınıza biraz bitter çikolata atmayı deneyin ya da balla tatlandırılmış bir bardak yeşil çay için. Bu üç besin de stresi azaltmaya yardımcı olabilecek etkiler içeriyor.
  11. Müzik dinleyin: Bir kulaklık takın ve en sevdiğiniz müziği açın. Müzik dinlemenin bedeniniz ve zihniniz üzerinde çok sakinleştirici bir etkisi olabilir. Kesmezse en sevdiğiniz şarkılara geçip dans edin. Dans, depresyon ve kaygıyla mücadele etmenin ve yaşam kalitesini artırmanın en neşeli yoludur.
  12. Komik videolar izleyin: Bazen gülmek gerçekten en iyi ilaçtır. Araştırmalar, gülmenin terapötik faydalar sağladığını, stresi azaltmaya, ruh halini ve yaşam kalitesini iyileştirmeye yardımcı olabileceğini söylüyor. Anında ruh halinizi yükseltmek için komik videolardan yararlanabilirsiniz.(Alıntıdır)

 

Sevgiyle kalın…

 

Kocaeli, Şehit Haniye ve Filistin için meydana çıktı SOYKIRIM LANETLENDİ

Başkan Büyükakın,Karamürsel’de esnafla buluştu

Çocuklarla anne babalar kaliteli vakit geçirdi

Çöp Konteynırlarının içine yanıcı madde atılmamalı!

Kartepe İtfaiye Müfreze binasında temel atıldı

LÖSEV MUTLU ET PAKETLERİ KOCAELİ’DE

CHP Heyetinden, Vali İlhami Aktaş'a Hayırlı Olsun Ziyareti

Amatör Balıkçılar günün stresini balık tutarak geçiriyor

Kızılay’dan Vali Aktaş’a Hayırlı Olsun Ziyareti

Gölcük Donanma Komutanı Koramiral Kadir Yıldız, VALİ İLHAMİ AKTAŞ'A TEBRİK ZİYARETİNDE BULUNDU

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 8 7 0 1 16 22
2.Samsunspor 8 6 2 0 7 18
3.Beşiktaş 7 5 0 2 10 17
4.Fenerbahçe 7 5 1 1 11 16
5.İstanbul Başakşehir 7 4 1 2 5 14
6.Göztepe 7 3 1 3 5 12
7.Eyüpspor 8 3 2 3 3 12
8.Konyaspor 8 3 3 2 -1 11
9.Bodrum FK 8 3 4 1 -2 10
10.Trabzonspor 7 1 0 6 1 9
11.Alanyaspor 8 2 3 3 -3 9
12.Kasımpaşa 8 1 2 5 -2 8
13.Sivasspor 8 2 4 2 -3 8
14.Antalyaspor 8 2 4 2 -6 8
15.Rizespor 8 2 5 1 -11 7
16.Gazişehir Gaziantep 7 1 4 2 -4 5
17.Kayserispor 7 0 3 4 -7 4
18.Hatayspor 7 0 4 3 -6 3
19.Adana Demirspor 8 0 7 1 -13 1