Nagihan Özdil


TERS ÇABA KURALI


 Günlük hayatın içinde sık sık karşımıza çıkar. Bunu mutlaka siz de yaşamışsınızdır. Neyin olmasından korkuyorsanız başınıza gelir.

Yeni bir işe ya da ilişkiye başlayacaksınız diyelim. Çıkabilecek bütün aksilikleri düşünürsünüz ve içlerinden biri er ya da geç gerçekleşir. Çünkü beynimiz en çok hangi düşünce ile meşgulse, kendimize onu çekeriz. Bunu istiyorum veya istemiyorum, dememiz önemli değildir. Önemli olan ne düşündüğümüzdür. Eğer istemediğimiz bir şeyi sık sık düşünüyorsak, sonunda onunla karşılaşma ihtimalimiz hayli yüksektir.

Ters çaba kuralı en basit haliyle; istenmeyen, olumsuz bir şeyi sık sık düşünerek onu kendine çekmektir.

Beynimiz olumlu/olumsuz ayrımı yapmadan neyi düşünüyorsak ona odaklanır ve en çok odaklandığımız şeyleri istediğimizi varsayarak onları hedef olarak görmeye başlar.

* Yüzme öğrenirken ya batarsam korkusuyla daha çok çırpınırız ve dibe batmaya başlarız. Eğer kendimizi serbest bırakırsak, suyun yüzeyinde kalmayı başarırız.

* Kalabalık önünde yapacağımız bir konuşma için “ya heyecanlanırsam” diye düşünürsek konuşma sırasında bu korkuyu hatırlayıp heyecanlanma olasılığımız daha fazladır.

* Erken uyanmam gerek kaygısıyla yatağa yattığımızda uykumuz daha zor gelir. Uyku hakkında ne kadar düşünürsek uykuya dalmamız o denli güçleşir.

* Elimizde sıcak bir içecek taşırken “ya düşürürsem” diye korkmaya başlarsak tedirgin oluruz ve bir sakarlık yapma ihtimalimiz daha da artar.

Bunlar ve benzeri durumları ters çaba kuralı örnekleri arasında sayabiliriz.

Ters Çaba Kuralı Nasıl Yenilir?

* Aklınıza kötü ihtimaller gelmeye başladığında, yerine hemen iyi ihtimalleri koymayı deneyin.

* Hiçbir şeyle savaşmayın, kontrol etmeye çalışmayın. Kendinizi serbest bırakın ve hayatın sizin için hazırladığı deneyimlere açık hale gelin. Zaman zaman başınıza kötü şeyler gelebilir. Onlardan öğrenecekleriniz sizin tecrübelerinizdir.

* Kendinize güvenin, yapabileceğinize inanın. Bunun için nasıl motive olabileceğinizi öğrenin.

* Zorlukları “hep sizi bulan aksilikler” olarak görmekten vazgeçin. Aştığınız her zorlukla birlikte büyümeyi seçin.

* Kötümserliği iyimserlikle değişin. İyimser bir tutum, hayatınızda mucizeler yaratacaktır.(Hare Dinçer makalesinden alıntıdır.)

Zafer elbette başaracağım diyenin ve başaracağına inananlarındır. Bu güzel memleketimizde zaferi hak eden Türk Milleti’nin 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlu olsun.

Ay yıldızlı bayrağımızı özgürce dalgalandıran, bu bayrağın altında özgürce yaşamamıza sebep olan başta Mustafa Kemal ATATÜRK olmak üzere tüm şehitlerimizden Allah razı olsun, mekanları cennet, ruhları şâd olsun. Zafer Bayramımız kutlu olsun.

Sevgiyle kalın…

3 Mart Dünya Engelliler Günü, BİZİMKÖY ENGELLİLER VAKFI’NDA COŞKUYLA KUTLANDI

TOLGA ZEYTİNCİLİK SOFRALARA SAĞLIK VE LEZZET TAŞIYOR

Kocaeli'desu kaynakları alarm veriyor BARAJLAR VE GÖLLERDE SU SEVİYELERİ HIZLA DÜŞÜYOR

Gölcük Köyleri Yardımlaşma ve Dayanışma Dernek Başkanı İsmail Acar, "KAFKASYA ŞENLİKLERİ İPTAL EDİLDİ"

İzmit Belediyesinden Orhaniye Mahallesi’ne yeni etkinlik alanı

Ekzozcu Yasin Usta’dan ses getirecek yenilik EKZOZ EMİSYON YETKİLİ SERVİSİ ÇOK YAKINDA HİZMETİNİZDE

Büyükşehir’den “aile içi iletişim” semineri

Gonca ile engelleri aşan hayatlar başlıyor

“Çık Dışarıya Oynayalım” etkinlikleri büyük ilgi görüyor; EĞLENCENİN DURAĞI BU KEZ DERİNCE OLDU

Evinizi Yenilemek İçin Kaçırılmayacak Fırsatlar Temel Mobilya’ da

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 15 11 1 3 21 36
2.TRABZONSPOR A.Ş. 15 10 1 4 14 34
3.FENERBAHÇE A.Ş. 15 9 0 6 18 33
4.GÖZTEPE A.Ş. 15 7 3 5 9 26
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 15 7 4 4 7 25
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 15 6 2 7 6 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 15 6 4 5 -1 23
8.KOCAELİSPOR 15 5 6 4 -3 19
9.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 15 4 6 5 3 17
10.CORENDON ALANYASPOR 15 3 4 8 -1 17
11.TÜMOSAN KONYASPOR 15 4 7 4 -4 16
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 15 3 6 6 -6 15
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 15 4 8 3 -11 15
14.GENÇLERBİRLİĞİ 15 4 9 2 -4 14
15.KASIMPAŞA A.Ş. 15 3 7 5 -7 14
16.İKAS EYÜPSPOR 15 3 8 4 -8 13
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 15 2 6 7 -17 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 15 2 11 2 -16 8