1. Zihinsel Olarak Değişime Hazırlan: Kökleşmiş alışkanlıkları değiştirmek kolay bir iş değildir, bu nedenle yeni yıla girerken alınan kararlar listene dalmadan önce bir adım geri atman ve yaklaşan değişime hazırlanman önemlidir. Değişimdeki ilk atılım, kişisel bir envanter yaratmaktır. Bir yılın sonu ve bir sonraki yılın başlangıcı olduğuna göre, geçen yılın başarılarını değerlendirmek için mükemmel bir zamanlama. Şunları bir düşün: Geçen yıl ne yapmak için yola çıktım? Nerede ilerleme kaydettim? Nerede ilerleme görmedim? Doğal olarak, kararlılığında ilerleme eksikliği olan alanlara odaklanabilir, ancak kaydedilen ilerlemenin tadını çıkarmayı ve kutlamak için küçük bir yol bulmayı da ihmal etmemelisin.
2. Seni Motive Eden Bir Hedef Belirle: İnsanların kendileri için olmayan hedefleri ne sıklıkla belirlediklerini duysan, şaşırırsın. Bu hedefler bir yönetici, eş veya ebeveyn/akran baskısı tarafından dikte edilebilir veya zorlanabilir. Biraz dış desteğe sahip olmak güzel olsa da, aynı tutkuyu paylaşmıyorsan, hedefinde başarılı olma şansı çok düşüktür. Bu nedenle belirlediğin hedefin senin için ve "yalnızca" senin için önemli olduğundan ve hedefe ulaşmada bir değer veya fayda olduğundan emin olman gerekir. Harekete geçme sebebini ve istekliliğini sağlayacak olan bu noktalardan ve buna kısaca motivasyon denir. Bu nedenle, yeni yıl yeni kararlar demeden önce kararlarının aşağıdakilerle uyumlu olması güvenli bir bahistir:
3. Çözümleri Yönetilebilir Bir Miktarla Sınırla:Yeni yıl kararlarında yapılan en sık hata, kararların ayarını tutturamamaktır. Hepimiz 25 farklı dil öğrenmek, 15 yeni iş becerisi geliştirmek ve 5 kötü alışkanlığı ortadan kaldırmak istiyoruz ama süper kahraman değiliz. Kişisel gelişime ayırabileceğimiz belirli miktarda dikkat süremiz var, bu nedenle çok fazla karara sahip olmak, aynı zamanda kendimiz için belirlediğimiz bu hedeflere ulaşamamak anlamına gelir. Bu nedenle, önümüzdeki yıl yönetebileceğin kadar, olabildiğince kısa bir karar listesi yapmalısın. Bu kısa öncelikler listesini oluşturmak ise elbette en zor kısımdır. Buradaki anahtar, yeni yıl kararlarına nasıl ve neye göre öncelik vereceğini anlamaktır. Günün sonunda bir yeni yıl hedefini iyi bir şekilde ele almak, birden çok hedefi kötü bir şekilde ele almaktan daha iyidir.
4.Büyük Hedefleri Daha Küçük Hedeflere Ayır: Konu kararlar olduğunda çoğumuz aşırı istekli ve gösterişli olma eğilimindeyiz. Çok iyi niyetliyiz ve kazara ulaşılamayacak kadar büyük bir hedefi üstlenebiliriz. Bu nedenle, büyük bir hedefi daha ulaşılabilir olan daha küçük hedeflere bölmek yararlıdır. Evini yenilemek istediğinde ilk yaptığın şey mobilya satın almak olmuyor, değil mi? Ya da diyelim ki bir uzaylı ırkının liderisin ve 2023 için hedefin Dünya gezegenini ele geçirmek. Bu çok büyük bir hedef, değil mi? Galaksiler arası uzay gemisi filona "Dünya gezegenini ele geçirin" deyip başarı bekleyemezsin. Bu büyük çılgın başarıyı, daha küçük yönetim başarılarına bölmek zorundasın: New York şehrini ele geçir, doğu sahiline hakim ol, ABD'yi ele geçir, Kuzey Amerika'yı işgal et, gibi. Benzer bir şekilde bir yıllık kararlarınızı aylık olarak da bölebilirsin; Ocak'ta Kuzey Amerika, Mart'ta Güney Amerika, Temmuz'da Asya ve Eylül'de Avrupa gibi. Taktik planını ayrı adımlara bölerek artık yıl sonuna kadar dünya hakimiyeti için şansını yükseltebilirsin. Büyük hedefini daha ulaşılabilir hale getirmene yardımcı olacak birkaç ipucu şöyle:
5. Hedefleri Yaz: Belli başlı hedeflere sahip olmak harika olsa da, onları bir şekilde belgelemek çok önemlidir. Yeni yıl kararlarını özellikle yazılı olarak tutmanın sana çokça faydası olacaktır. Kararlarını yazmak, onları kolay unutulur olmaktan çıkartır, neyi başarmak istediğini netleştirmene yardımcı olur ve seni kararlar almaya ve sözlerinin arkasında durmaya zorlar. Yazılı hedefler aynı zamanda takip edilecek fırsatlar için bir filtre ve yol gösterici ışık görevi görür.
6. Kararlarını Başkalarıyla Paylaş: Kendin için bir karar vermek ve hatta bunu bir yere yazmak harikadır, ancak başka kimse bilmiyorsa, unutmak ve hatta görmezden gelmek bir o kadar kolaylaşır. Ve bunu başaramadığında, kimse fark etmeyecek veya umursamayacaktır. Öte yandan, birisine hedefinden bahsetmeye karar verdiğin zaman o karar hakkında kendini daha ciddi hissetmemen mümkün değildir
7. Kararını Düzenli Olarak Gözden Geçir: Kabul edelim, yeni yıl kararların hakkında düzenli olarak düşünmüyorsan, onları büyük bir ihtimalle takip etmiyor ve gerçekleştirme konusunda da yeterli çaba sarf etmiyorsun demektir. Bu nedenle, hedefini gerçekleştirmenin çok önemli bir parçası da onu düzenli olarak gözden geçirmektir. Bu gözlem en azından aylık olmalıdır, ancak ne kadar sık olursa o kadar iyidir.
8. Yoldan Saparsan Hızlıca Geri Dön: Yeni yıl hedeflerinin gerçeğe dönüşmesinin zaman alacağını ve değişimin zor olduğunu zaten biliyoruz. Buna ek olarak hatalara ve aksiliklere biraz yer bırakmamız gerektiği üzerinde de durduk. Eğer yeni yıl kararından giderek saptığını ve yoldan çıktığını fark ediyorsan, hemen aşağıdaki ana fikirleri kendine anımsat:
2025 yılının milletimize, ülkemize, dünyamıza ve tüm insanlığa barış, kardeşlik, huzur ve mutluluk getirmesini diliyorum. Yeni yılınız kutlu olsun..
Başlangıcı yılbaşı ile aynı güne denk gelen ÜÇ AYLARIMIZ mübarek olsun, rahmeti ve bereketi üzerinize olsun…
Sevgiyle kalın..