KAVURMANIN 10 ÖNEMLİ SAĞLIK KURALI

KAVURMANIN 10 ÖNEMLİ SAĞLIK KURALI

Yaparken de yerken de dikkat!

Aile ve eş dostlarla geçirilen en anlamlı zamanlar hiç kuşkusuz bayram ziyaretleri oluyor. Yemekler pişiyor, sofralar kuruluyor, keyifli sohbetler ediliyor. Kurban Bayramı’nın geleneksel sofralarında ilk akla gelen şey ise kırmızı et tüketimi oluyor. Öyle ki et kahvaltıda dahi yenilebiliyor. Kırmızı et protein açısından zengin olmasının yanı sıra demir, fosfor, sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, çinko gibi mineraller ve B vitamini yönünden de zengin bir besin. Bu nedenle yeterli ve dengeli olarak tüketilmesi sağlımız için çok önemli. Ancak bilinçli yenildiği takdirde! Aksi halde Kurban Bayramı’nın simgesi olan et, sağlık problemlerine sebep olabiliyor. Özellikle kalp, diyabet veya hipertansiyon, gut gibi kronik hastalıklara sahipseniz ya da gastrit, ülser gibi mide rahatsızlığınız varsa yediklerinize oldukça dikkat etmeniz gerekiyor. Örneğin, doymuş yağ ve yüksek oranda kolesterol içerdiğinden özellikle yüksek kolesterolü olan kişilerde, dikkat edilmeden tüketilmesi damar tıkanıklıklarına sebep olabiliyor ve uzun vadede de kalp krizi riskini arttırabiliyor. Acıbadem Bakırköy Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayça Güleryüz sağlık problemleriyle karşılaşmamak için et tüketirken ve kavurma yaparken dikkat etmeniz gereken 10 kuralı anlattı, önemli önerilerde bulundu.

Eti en az bir gün dinlendirin

“Bayramın geleneğini bozmayalım, kavurma yapalım” diyorsanız en sağlıklı yöntemleri tercih etmelisiniz. Et kavurmanın en önemli püf noktası ise etin yumuşak olması. Yeni kesilen etin sindirimi zor oluyor, bunun sonucunda da hazımsızlık gibi sorunlar gelişebiliyor. Dolayısıyla eti buzdolabında mutlaka en az 24 saat dinlendirmeniz çok önemli.

Oda sıcaklığında çözdürmeyin

Donmuş etleri çözdürme işlemini açıkta oda sıcaklığında ya da sıcak suda bekleterek yapmayın. Özellikle sıcak havada eti açıkta bırakırsanız yapısında mikroorganizma üreme riski çok yüksek oluyor, bunun sonucunda da besin zehirlenmesi gibi tehlikeler gelişebiliyor. En iyi çözdürme yöntemi, kullanmadan 1 gün önce eti buzdolabının en üst raflarından birinde bekleterek çözdürmektir.

Buzdolabında en fazla 3 gün bekletin

Kurban etini buzdolabında en fazla 3 gün, buzlukta -4 derecede en fazla 7 gün, derin dondurucuda -32 derecede en fazla 3 ay saklayabilirsiniz.

Çözülmüş eti tekrar dondurmayın

Etler çözüldükten sonra yeniden dondurulursa, ikinci kez çözüldüğünde bakteriler çok hızla çoğaldığı için zehirlenme riski artıyor. Bu yüzden etleri tek seferlik yemeklere koyacağınız miktarlara bölüp buzdolabı poşetlerinde veya yağlı kağıtlara sarılı olarak derin dondurucularda saklayın. Böylece çözdürme işleminiz daha kolay olacak veya çözülmüş bir eti tekrardan dondurma olasılığınız da kalmayacak.

Kendi yağı ile pişirin

Tencereyi yüksek sıcaklıkta iyice kızdırırsanız etler mühürlenir ve suyunu çok fazla salmadan sertleşmeden kavrulurlar. Dışarıdan ayrıca tereyağı veya kuyruk/iç yağı eklemeden, eti kendi yağı ile tencerede kısık ateşte kavurun. Yağları erimeye başladığında etin kalan kısmını tencereye atabilirsiniz. Kısık ateşte etler suyunu salıncaya kadar ara ara karıştırın. Etler iyice suyunu çektiğinde de soğan koyun. Dana etinin pişme süresi kuzu etine göre biraz daha uzun olduğu için eğer etler pişmeden suyu tamamen biterse 1 bardak su ilave edebilirsiniz. Tuz ve baharatları en son ekleyin, çünkü eti sertleştirebilir ve suyunu çektirir.

Soğur soğumaz buzdolabına kaldırmayın

Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayça Güleryüz kavurmayı yaptıktan sonra saklamak isterseniz soğur soğumaz buzdolabına kaldırmamanız gerektiğine dikkat çekerek şunları söylüyor: “Çünkü üst kısımları her ne kadar kuru gibi gözükse de altta kalmış olan et ve yağ dokusu hâlâ nemli olabiliyor. Yayvan kaplarda veya tepsilerde kavurmanın tamamen kuruduğundan emin olduğunuzda, buzdolabı poşeti yardımıyla ve kesinlikle hava almayacak şekilde kapladıktan hemen sonra eti isterseniz buzdolabına kaldırabilirsiniz. Bir ay içinde tüketecekseniz buzdolabında, uzun sürede tüketecekseniz derin dondurucuda saklayabilirsiniz”

Günlük tüketiminiz 120 gramı aşmasın

Bayramı süresince et tüketiminiz artacaktır. Ancak kırmızı et, kaliteli bir protein olmasının yanı sıra doymuş yağ ve yüksek oranda kolesterol içermesi nedeniyle sağlığınızı riske atmamak için dikkatli olmalısınız. Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayça Güleryüz kişiye göre değişiklik göstermekle birlikte günlük kavurma tüketiminin 90-120 gramı aşmaması gerektiğini belirterek, “Tüm bayram boyunca 500 gram eti geçmemeye özen gösterin” diyor.

Yanında mutlaka salata olsun

Bayramda etin yanında pilav, makarna veya kızartmalar tüketmek sıkça yaptığımız beslenme alışkanlıklarımızdan biri. Ancak daha sağlıklı bir öğün haline getirebilmek için besin çeşitliliğine önem verin. Pilav veya makarna yerine etin yanında mutlaka salata veya sebze yemeği tüketin. Etin yanında C vitamininden zengin salata veya sebze olması sindirimi kolaylaştıracağı gibi kırmızı ette bulunan demirin daha yüksek oranda emilmesine yardımcı olacaktır.

Kahvaltıda kavurma yemeyin

Kavurmanın kahvaltı ve öğle öğününde tüketilmesi özellikle sindirim problemi olanlar için önerilmiyor. Gastrit ve reflüyü tetikleyebileceği gibi günlük almanız gereken kalori dengenizi bozabiliyor, kilo artışına sebep olabiliyor. Kahvaltıda kavurma yerine, rutininizi bozmadan yumurta, peynir, zeytin, domates, salatalık ve yeşillikler ile yapacağınız klasik bir kahvaltı tercih ederseniz hem sindirim sorunu yaşamaz hem de kilo artışınızı engellemiş olursunuz. Et sindirimi oldukça zor bir besin. Özellikle yeni kesilmiş bir etin bağırsaklardan sindirimi emilimi oldukça uzun sürebiliyor. Bu nedenle akşam öğününüzde veya yatmaya yakın geç saatlerde de tüketmemeye özen gösterin.

Çay ve kahveyi en az bir saat sonra için

Et tüketiminin hemen ardından çay ve kahve içmek demirin emilimini azaltabiliyor ve uzun vadede kansızlığa yol açabiliyor. Dolayısıyla çay ve kahveyi eti yedikten en az bir saat sonra için.

 



İHH İnsani Yardım Vakfı Gölcük Temsilcisi Ahmet Bilgin ÖZGÜRLÜK FİLOSU İLE KUDÜS’E GİDİYOR

Dr. Ekrem Aktuğ’un Kızı Serra Yoğun Bakımda

YILDIZLI, KOMİSYON TOPLANTISI İÇİN KIRGIZİSTAN’A GİDİYOR

HAKEV Yardım Vakfı Gölcük Temsilcisi Burhanettin Çalgan, “BAYRAM ÖNCESİ GAZZE’DEKİ DİN KARDEŞLERİMİZİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRELİM’

Terzioğlu Spor Kulübü’nden Büyük Başarı İKİ ALTIN MADALYA

Çetiner’den Dünya Yaban Hayatı Günü hakkında önemli açıklama ‘BİRÇOK HAYVAN NESLİ TÜKENME TEHLİKESİ İLE KARŞI KARŞIYA’

Ceyhun Konak ve Tayfun Konak Vali Yavuz’a ziyaret ‘TEBRİK EDİYORUM’

Ay, ‘Şaban-ı Şerif Ayı Ümmetin Ayıdır’

Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, ‘SİVİL TOPLUM GÜÇLENMELİ’

Kocaeli’de kick boks fırtınası esti DÖVÜŞÇÜLER RİNGİN TOZUNU ATTIRDI

VATAN CADDESİ SAKİNLERİ YOLLARININ YENİLENMESİNİ İSTİYOR

ELİF NİSA ÇELİK 5 YAŞINDA

Değirmendere Yalı Mahallesi Sakinleri o bölgeye kavşak aynası istiyor

Değirmendere’de küp taş tamiri

Esra Durmuş Sanat Atölyesi Kursiyerleri, SANATA YOLCULUK YAPTI

Gölcük Esnaf Odası Başkanı Necmi Kocaman’dan, İKİ GÜNLÜK BOYKOT ÇAĞRISINA SERT TEPKİ

Müdür Mert ve Türkmen İlkokullarda halk oyunları çalışmalarını takip ettiler “HALK OYUNLARI KÜLTÜRÜMÜZÜN VAZGEÇİLMEZ PARÇALARIDIR”

Değirmendere Kayık Çekek Yeri Projesi’nde ÇALIŞMALAR SORUNSUZ İLERLİYOR

‘Karma Sanatlar’ Sergisi açılışı Değirmendere Sanat Evi’nde yapıldı SANAT İYİ Kİ VAR

Değirmendereliler Çınarlık Meydan Kafe’yi çok seviyor NEZİH ORTAMI İLE ÇEKİM MERKEZİ OLUYOR

Kocaeli'de Ticaret Bakanlığı’na yaptığı ekmek zammı onaylandı EKMEK 10 LİRA OLDU

KSO BAŞKANI ZEYTİNOĞLU DIŞ TİCARET VE ENFLASYON VERİSİNİ DEĞERLENDİRDİ

ÇEKER, “REFAH PAYI VERİLMESİ ŞARTTIR”

KAZANFER, “YATIRIMCILAR BU DÖNEMİ İYİ DEĞERLENDİRMELİ”

SAVDES-SEN Kocaeli Bölge Şube Başkanı Özhan İmre, ‘DÜZENLEMENİN ACİLEN YAPILMASI GEREKİYOR’

Büyükşehirden 23 Nisan’da ücretsiz ulaşım

CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Mühip Kanko, “HÜKÜMETİN EKONOMİ POLİTİKASI; FAKİRDEN ALIP ZENGİNE DAĞITMAK!”

Kocaeli’de 2024 yılı Mart ayında 2 bin 624 konut satıldı

Necmi Kandemir Emlak Piyasasını değerlendirdi ‘YÜKSEK FAİZ EV SATIŞLARINI OLUMSUZ ETKİLİYOR’

Efe Otomotiv Yedek Parça kalitesiyle fark yaratıyor ORİJİNAL VE MUADİL YEDEK PARÇALARI TEK ADRESTE

MUHTARLAR MESLEKTAŞLARINA SAHİP ÇIKTI

İŞERİ, “6 MAYIS BİR YAS DEĞİL, BİR UYANIŞ GÜNÜDÜR”

BAT, “10-16 MAYIS ENGELLİLER HAFTASI İÇERİSİNDE BİRTAKIM ETKİNLİKLER YAPACAĞIZ”

AKPINAR,“BATTI-ÇIKTI PROJESİ İLE GÖLCÜK, TRAFİK ANLAMINDA RAHAT BİR NEFES ALMIŞ OLACAK”

MERT “LGS SINAVINDA ‘2 BİN 45 ÖĞRENCİMİZ TER DÖKECEK”

ENGELLİLER HAFTASINDA KERVANSARAY’DA SİNEMA KEYFİ

KO-MEK Çayırova sergisinde konuşan Başkan Büyükakın; “TÜM BELEDİYE HİZMETLERİMİZLE GAZZE’DE OLACAĞIZ”

GÖLCÜK GİRESUNLULAR DERNEĞİ 8. MAYIS 7’Sİ ETKİNLİĞİNE HAZIRLANIYOR

İHSANİYE MERKEZ MAHALLESİ’NE YAĞMUR SUYU BORU HATTI

HARUN YILDIZLI, ÖĞRENCİLER İÇİN KOSTÜ REKTÖRÜ İLE BULUŞTU

KINA GECESİ GELENEĞİ YAŞATILDI

DONANMA MAHALLESİ 271. SOKAK’TA PARKELER TAMİR EDİLDİ

Çocuklar trafik konusunda bilinçleniyor

Gölcükspor Lüleburgaz'a sahasında şans tanımadı 15-0’LA EZDİ GEÇTİ

GÖLCÜK BELEDİYESPOR GÜREŞÇİLERİNDEN FETHİYE'DE BÜYÜK BAŞARI

Kocaeli'de Ticaret Bakanlığı’na yaptığı ekmek zammı onaylandı EKMEK 10 LİRA OLDU

EFENDİM MAYIS AYI GELDİ...

GÖLCÜK BELEDİYESİ ENGELLERİ BİRER BİRER KALDIRIYOR

KSO BAŞKANI ZEYTİNOĞLU DIŞ TİCARET VE ENFLASYON VERİSİNİ DEĞERLENDİRDİ

ÇEKER, “REFAH PAYI VERİLMESİ ŞARTTIR”

KO-MEK Çayırova sergisinde konuşan Başkan Büyükakın; “TÜM BELEDİYE HİZMETLERİMİZLE GAZZE’DE OLACAĞIZ”

VATAN CADDESİ SAKİNLERİ YOLLARININ YENİLENMESİNİ İSTİYOR

KOTO’NUN OKULU ‘BİR PATENT FİKRİM VAR YARIŞMASI’NDAN ÖDÜLLE DÖNDÜ

İSU, KÖYİÇİ DERESİ’NDEKİ ISLAH ÇALIŞMALARININ 2. ETABINDA SONA YAKLAŞTI

BÜYÜKŞEHİR İTFAİYESİNDEN SİTE SAKİNLERİNE EĞİTİM

KÖRFEZLİ MELEK ATLETİZMDE TÜRKİYE ŞAMPİYONU OLDU

KARAMÜRSELSPOR BAL LİGİNE YÜKSELDİ

GÖLCÜK KARADENİZSPOR YARI FİNALE YÜKSELMEYİ BAŞARDI

HIRSIZLIK SUÇUNDAN ARANIYORDU

5 FARKLI EVDEN 930 BİN LİRA DEĞERİNDE HIRSIZLIK YAPAN KADINLAR YAKALANDI

Yükleniyor